AntikorupcijaBrodogradnjaSVETeme

Brodograđevna mafija koristi novac iz javnih izvora za lažno prikazivanje stanja u Brodosplitu

Brodograđevna mafija koristi novac iz javnih izvora kako bi obmanjivala tu istu javnost i prikrila pljačku pa je tako na teletekstu HRT-a izašao naručeni članak koji lažno prikazuje stanje u Brodosplitu. U ovom tekstu se demistificira situacija u Brodosplitu po pitanju ugovorenih poslova i medijskih istupa tvrtke.

  1. NOV.541-544 – MORH, sestrinski patrolni brodovi broda nov 540 čija gradnja je kasnila 30 mjeseci. Cijena oko 10 milijuna eura po brodu. Originalno su svi brodovi trebali biti završeni do kraja 2018., a sukladno novom ugovoru između MORH-a i Brodosplita slijedeća isporuka je predviđena tijekom 2021.g.
  2. NOV.526-529 – sestrinski brodovi broda nov. 525, trojarbolne škune Klara, koji se nisu ni počeli graditi zbog neriješenog financiranja, ugovoreni su za kćer društvo Brodosplit plovidbe d.o.o. sa Maršalovih otoka kako bi se izbjegla porezna davanja. Ugovoreni su u 5/2013, a trebali su biti gotovi do završetka 2017.g., ali ne postoje već se samo prikazuju u knjizi narudžbi! Cijena oko 7 miliona eura po brodu.
  3. NOV.476-479 – kontejnerski brodovi za kćer društvo Brodosplit plovidbe d.o.o. sa Maršalovih otoka da se izbjegnu porezna davanja. Ugovori potpisani u 11/2013, pa su reprojektirani, prvi brod trebao bit završen 11/2015, ali je samo položena kobilica da se izbjegnu novi propisi. Ugovori sa proizvođačima opreme iz Njemačke otkazani, gradnja nikada nije krenula i ne zna se hoće li  uopće početi zbog neriješenog financiranja, ali se uredno vode u knjizi narudžbi.Cijena oko 30 milijuna eura po brodu.
  4. NOV.780 – Riječni kruzer dužine 105 m, originalno bila novogradnja 475, pa zbog raskida ugovora promijenjen broj u nov.780 – preinaka u dužobalni kruzer opet za svoju tvrtku s Maršalskih otoka da se izbjegnu porezna davanja.Brod je trebao biti prenamijenjen do završetka 2017.g., ali nije završen zbog neriješenog financiranja. Cijena i rok završetka nepoznati jer nema kupca.
  5. NOV.483 – Putnički jedrenjak, ugovoren tijekom 2014. sa rokom isporuke do kraja 2017. za cijenu 63 mil.eura. Zbog kašnjenja, naručitelj raskinuo ugovor i nakon toga pokrenut arbitražni spor od obje ugovorne strane. Brod je završen i vezan je mjesecima u Brodosplitu, a neslužbeno je arbitražni spor pripao u korist naručitelja Star Clippers iz Monaca.
  6. NOV 487 – polarni kruzer za tvrtku Polaris Explorations Inc. sa Maršalovih otoka da se izbjegnu porezna davanja. U medijima se često navodi da je američka tvrtka Quark Expeditions naručitelj broda, što nije istina, već američka tvrtka samo uzima brod u najam. Brod financira HBOR uz jamstvo RH u iznosu od 80% vrijednosti broda. Budući je u ugovoru sam sa sobom Brodosplit napuhao cijenu broda za najmanje 20% broda, ispada da HBOR financira 100% vrijednosti broda, što je protivno pravilima OECD-a. Isto tako je HBOR uplatio cijeli kredit, iako još nije izvršeno porinuće, te brod ne može biti završen prije ljeta 2021., što govori o polovici dovršenosti projekta. Cijena uveličana na 106 milijuna eura dok je tržišna realna cijena maksimalno 85 milijuna eura. Originalni rok isporuke je bio u zadnjem kvartalu 2020.g.
  7. NOV 485 – polarni kruzer kao sestrinski brod nov.484 za svoju tvrtku sa Maršalovih otoka sa najmom za nizozemsku tvrtku Oceanwide expeditions. Zatraženo jamstvo RH, cijena 50 miliona eura (nov 484 cijena 45 miliona eura), uvećana da se dobije veći iznos kredita. Rok isporuke predviđen 2021.g.

Vlasnik Brodosplita u medijskom istupu Jutarnji list, u prosincu 2019., spominje da ima 1,8 milijardi kuna kapitala. Budući su u toj imovini i nacrti brodova stari tridesetak godina, palete u napuhanoj vrijednosti 40 tisuća kuna itd. brojke nisu točne. Nakon toga 30 društava iz sustava Brodosplit su blokirani od Porezne uprave radi neplaćenih doprinosa i vrši se pritisak da HBOR isplati cijeli kredit za nov 487, što HBOR i radi i time dovodi izloženost nenaplativosti kredita, kao u slučaju Uljanik grupe i Brodotrogira.

Naravno Brodosplit spominje revizorska izvješća i bonitet koji je dobio od tvrtki koji su u Britaniji istim načinom doveli do stečaja građevinskog konglomerata Carillion ili u SAD-u ranije Enron ili Worldcom, a najsvježiji primjer je poznati lanac slastičarni Pâtisserie Valerie’s, tvrtka sa 2800 zaposlenih, koja je unatoč izvrsnom bonitetu i revizorskim izvještajima završila u bankrotu. Naravno, razlog tome je što se revizorske kuće ponašaju kao konzultanti i to debelo naplaćuju kao u slučaju Agrokora – za određenu cijenu napišu kako je neka firma najbolja na svijetu s vrhunskim financijskim pokazateljima i izvješćima.

Cijeli kredit HBOR-a za nov 487 će se potrošiti u lipnju 2020.g., pa brodogradilište treba novi kredit da završi nov. 487 jer ostaje oko godinu dana radova opremanja broda. Nenamjensko trošenje novca je evidentno.

Scenarij Uljanik grupe je sličan sa razlikom što je tadašnja Vlada SDP-a uz potporu koalicijskog partnera IDS-a osiguravala državna jamstva za kredite, a slijedom toga nastavila je i aktualna Vlada što je završilo kolapsom. HBOR je izgubio oko 540 milijuna kuna u stečajnoj masi Uljanika, oko 230 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi Brodotrogira jer nisu kontrolirali namjenski novac kredita. Za napomenu, sukladno presudama svih javnih institucija u RH, HBOR je javna intsitucija koja se financira iz proračuna RH.

Back to top button