AntikorupcijaHrvatska poštaKleptokracijaPravosuđeSVETeme

HPB vrši kazneno djelo “neizvršavanje sudske odluke” iz čl. 311. Kaznenog zakona

Poštovani gospodine Sinčić,

ovim putem obraćam Vam se kao građanin Republike Hrvatske i Europske unije, poduzetnik iz Makarske, kako bih još jednom ukazao na nepravdu koju mi je nanijela Hrvatska poštanska banka (HPB), jedina banka u državnom vlasništvu Republike Hrvatske. Dok HPB ovršuje brojne građane i uzima im domove zbog skromnih iznosa dugova, istovremeno ova banka u većinskom državnom vlasništvu svjesno krši zakon i ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj je dužna isplatiti 12,6 milijuna kuna sa zateznim kamatama i troškovima, što ukupno predstavlja iznos od 30 milijuna kuna. Na ovaj način HPB ujedno vrši i kazneno djelo “Neizvršavanje sudske presude” iz čl. 311. Kaznenog zakona, čime javnosti i svim građanima šalje poruku nedodirljivosti koju uprava ove kreditne institucije osjeća uslijed političke podrške vlasnika, benevolentnog odnosa kojeg Hrvatska narodna banka iskazuje u primjeni svojih supervizijskih ovlasti nad bankama, tromosti pravosudnog sustava i golemog kapitala kojim banka raspolaže i koristi ga kao komparativnu prednost u pravnoj i poslovnoj borbi sa svojim klijentima koji nemaju ni približno takve financijske kapacitete.

Iako su s ovakvim postupanjem HPB-a upoznate sve nadzorne institucije – Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, i u konačnici, Nadzorni odbor same banke, nijedno od navedenih tijela nije poduzelo niti jednu radnju koja im je zakonom stavljena u nadležnost. Štoviše, Hrvatska narodna banka podržala je kriminalne radnje uprave HPB-a na način da im je 10. rujna 2021. godine izdala odobrenje za novi mandat od dvije godine uz zaključak da se radi o osobama koje imaju “dobar ugled, poštenje i savjesnost“ (čl. 38. Zakona o kreditnim institucijama), a meni kao vjerovniku je poslala odgovor u kojem mi poručuje da sam prisilim banku da mi plati potraživanje po presudi u ovršnom postupku!?

Iako se radi o očitom kršenju obveze banke da posluje po načelu likvidnosti i solventnosti (čl. 98. Zakona o kreditnim institucijama), HNB je odbio izreći sankciju (čl. 99. Zakona o kreditnim institucijama), te je izravno podržao banku u kršenju zakona i neispunjenju obveze prema svom klijentu kojemu je sud u dugogodišnjoj pravnoj bitci dao za pravo da od banke potražuje predmetni iznos. Zbog svega navedenoga u tijeku je postupak temeljem kaznene prijave koju sam podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv članova uprave Hrvatske poštanske banke zbog kaznenog djela iz čl. 311. Kaznenog zakona, kao i ovršni postupci nad imovinom banke (poslovna zgrada u Zagrebu, poslovna zgrada u Dubrovniku, poslovni udjeli u društvu HPB Invest) pred nadležnim sudovima kako bi naplatio svoje potraživanje.

U dosadašnjoj sudskoj praksi nezabilježen je ovakav slučaj u kojemu HPB ne poštuje sudsku presudu i pritom koristi mehanizme koji su inače u zakone ugrađeni upravo kako bi građane zaštitili od samovolje banaka. Naime, banka u državnom vlasništvu u svojoj žalbi na rješenje o ovrsi kojim je određena ovrha na poslovnoj zgradi u kojoj se nalazi sjedište banke, Zagreb, Jurišićeva 4, zbog naplate duga od 30 milijuna kuna, poziva se na odredbu čl. 80.b. Ovršnog zakona, iako je navedena odredba svojedobno unesena u Ovršni zakon na inicijativu kluba zastupnika Živog zida isključivo kako bi  se spriječilo da fizičke osobe zbog nerazmjerno malog dugovanja ostanu bez vlasništva jedine nekretnine koja im služi za stanovanje. Dakle, banka u državnom vlasništvu, koja bi trebala biti primjer drugim bankama, brani svoju nekretninu od pravnog poretka te iste države podizanjem živog zida ispred Jurišićeve br. 4 u Zagrebu.

Ova nadrealna situacija ukazuje na potpuno odsustvo svijesti državnih institucija da se povjerenje građana u državu i njene institucije nepovratno urušava upravo ovakvim postupanjem. Istovremeno, ovo je primjer očitog kršenja zakona koji daje jasan signal stranim investitorima da je naša zemlja nesigurna za investicije te da se u njoj ne primjenjuju europski standardi zaštite investitora i zaštite potrošača. 

Svoju pravnu bitku vodim pred sudom već sedam godina, s ciljem postizanja pravde za sebe, ali i za sve ostale građane koji su, očito s razlogom, odavno izgubili povjerenje u bankarski sustav i kreditne institucije, a koji će se uskoro također naći u situaciji da zbog prevare sa švicarskim francima pokušavaju od banaka naplatiti potraživanja temeljem pravomoćnih sudskih presuda.

Duboko sam razočaran postupanjem HPB-a, prvo time što su mi svojim nestručnim i nezakonitim radom prouzročili milijunsku štetu, kao i time što odbijaju poštovati pravomoćnu sudsku presudu. Iako je sud u postupku ovrhe na poslovnom udjelima u HPB Investu odbio zahtjev banke za odgodu ovrhe, zbog čega će u daljnjem tijeku ovršnog postupka na javnoj dražbi biti prodan poslovni udio u HPB Investu i HPB će izgubiti upravljanje nad imovinom fondova od čak 800 milijuna kuna, banka do današnjeg dana nije podmirila svoju obvezu.

Ne mislite li da je riječ o potpuno nerazumnom činu osoba zaduženih za upravljanje jedinom državnom bankom, osim ako im nije cilj da netko drugi, umjesto HPB-a, preuzme upravljanje nad tom imovinom?!

Zbog svega navedenoga obraćam se Vama, cijenjeni zastupniče kako bih Vam skrenuo pažnju na slučaj u kojemu se ogledaju brojni strukturni problemi našeg društva i države, a istovremeno Vas upozorio da u jedinoj državnoj banci i nadzornim institucijama (koje zapravo nitko ne nadzire) ne postoji jasna svijest o vladavini prava, zaštiti potrošača niti o bilo kakvim drugim europskim vrijednostima, što građane dovodi u teške životne i poslovne neprilike.

Kao građanin i poduzetnik u zemlji članici Europske unije koji u svojim trgovačkim društvima zapošljava više od 200 radnika, ovime sam stavljen u nezavidan pravni i financijski položaj. Vladavina prava, način upravljanja državnim institucijama i poduzećima, nisu isključivo pravna pitanja, već prije svega važna politička pitanja. Kada je vladavina prava u jednoj državi članici Europske unije ugrožena upravo od strane državnih institucija i državnih poduzeća, smatram da ste dužni kao zastupnik u Europskom parlamentu na političkoj razini o ovome progovoriti.

Stoga Vam podnosim ovu predstavku i pozivam Vas da istražite kršenja europskog prava na koja sam ukazao i djelujete na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, čija je jedina zaštita učinkovita pravna država, a ne samo pravna država na papiru.

S poštovanjem,

Jušte Puharić

Back to top button