AntikorupcijaSVETeme

Kontrola sredstava iz fondova EU-a u Hrvatskoj de facto ne postoji

Ivan Vilibor Sinčić uputio je 16. listopada 2020. Europskoj komisiji zastupničko pitanje (E-9-2020-005652_HR) kako bi dobili odgovor Komisije po pitanju nedostatne kontrole sredstava iz fondova EU-a u Hrvatskoj. Velik dio krivnje pada na Ministra financija Zdravka Marića koji u četiri godine mandata nije uspio uspostaviti takav sustav, niti iz Vlade RH pokazuju bilo kakav interes za hvatanje u koštac s ovim problemom. Nažalost, nerijetko se sredstva netransparentno dodjeljuju podobnima i njima prilagođavaju kriteriji, a ne postoji institucija iznad njih koja bi to kvalitetno mogla iskontrolirati.

U periodu od 2018. do danas bilo je oko 85 prijava, ali sistem kontrole prijava tih nepravilnosti svodi se na pro forme. Ministarstvo financija potvrđuje kako služba koja bi trebala provoditi nadzor nema konkretnih ovlasti. Naime, kada hrvatski građani uoče nezakonitosti pri korištenju sredstava iz fondova EU-a, oni takav slučaj prijavljuju OLAF-u (Europski ured za borbu protiv prijevara) koji predmet onda spušta na glavnu kontaktnu točku na nacionalnoj razini – AFCOS (Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara).  Ta služba od svega 5 zaposlenih osoba djeluje u okviru Ministarstva financija i nadležna je za koordinaciju aktivnosti upravljanja nepravilnostima u korištenju sredstava iz fondova EU-a.

Služba prijavu nadalje prosljeđuje DORH-u ili MUP-u koji su kronično prekrcani poslom i nisu stručnjaci za fondove EU-a te ne mogu provesti kontrolu.

Služba o prijavi traži i očitovanje agencije ili ministarstva koje je i raspisalo natječaj i dodijelilo sredstva što samo po sebi predstavlja sukob interesa i besmislenu samokontrolu.

U Hrvatskoj na administrativnoj razini ne postoji neovisno tijelo koje bi moglo provjeriti zakonitost i ispravnost dodjele sredstava, korištenja sredstava, kriterije, natječajne postupke i sl., a jedina služba koja ima stručna znanja i koja bi mogla provoditi takvu kontrolu, nema za to ovlasti.

Pitanja koja je Sinčić uputio Komisiji su:

1. Do kad će Komisija tolerirati nepostojanje učinkovite i neovisne kontrole europskih sredstava?

2. Kako je moguće da hrvatski AFCOS/Služba nema ovlasti za provedbu nadzora i kontrole?

Odgovor do današnjeg dana nije stigao, te ćemo isti objaviti kada dobijemo očitovanje Komisije.

Back to top button