Javno zdravljeParlamentRaznoSVETeme

Učinkovitost cjepiva nije nezavisno potvrđena, a dobro je pitanje jesu li svi pacijenti u korporativnim studijama uopće bili izloženi virusu

Što se tiče dugoročnih posljedica cjepiva o njima se ništa ne zna niti postoje studije jer je prošlo jako malo vremena.

Europarlamentarac Sinčić uspustio se u istraživanje učinkovitosti cjepiva koje ovih dana odobrava Europska medicinska agencija (EMA) te je s istom obavio više razgovora i razmjene dokumenta.

Normalan proces odobrenja farmaceutskog proizvoda počinje predajom zahtjeva i svih dostupnih podataka od strane kompanije na adresu agencije. Osim tih podataka agencija prikuplja sve druge dostupne podatke o tom proizvodu ako postoje. Dokumentacija se proslijeđuje odboru agencije koji čine predstavnici 27 zemalja članica te svaka od njih daje svoje mišljenje o pojedinom proizvodu. U tom tijelu postoji i hrvatski predstavnik. Odbor radi analizu svih prikupljenih podataka te daju mišljenje od odobrenju ili neodobrenju. Odluka odbora se potom šalje u DG SANTE u Europsku komisiju.

Međutim, jasno je kako zbog okolnosti nije upotrijebljena normalna procedura. Kako sami kažu, očekivalo se od njih da izaberu upravo ubrzanu proceduru. EMA je donijela odluku da umjesto normalne procedure koja traje nekoliko godina, obično tri, uvede posebnu proceduru od svega nekoliko mjeseci.

Proces odobrenja cjepiva počinje predajom zahtjeva i svih dostupnih podataka od strane kompanije. EMA nakon toga traži sve druge dostupne podatke o tom proizvodu, ali zbog patentiranih cjepiva i nedostupnosti istih drugim istraživačima poput sveučilišta takvih podataka jednostavno nema. Dakle, nema niti nezavisne provjere niti nezavisne potvrde podataka o visokoj učinkovitosti osim podataka koje su dostavili sami proizvođači – farmaceutske kompanije. Međutim, EMA smatra kako će se u budućem vremenu pojavljivati novi podaci o istraživanjima te će ih uzeti u obzir i raditi ponovne procjene odobrenja pojedinih cjepiva.

EMA sve podatke iz kliničkih studija koje su dostavile farmaceutske kompanije javno objavljuje. Visoka učinkovitost cjepiva od devedeset i više posto iznenadila je EMA-u koja bi normalno očekivala učinkovitost od oko 50%.

Prema riječima samih zaposlenika EMA-e, pitanje jesu li ljudi koji su sudjelovali u pojedinoj kliničkoj studiji uopće bili izloženi virusu nakon cijepljenja dobro je pitanje (“that is a good question”), ali očekuju da su obje grupe – i prava i placebo podjednako izložene istome te da to daje određen balans podacima.

Što se tiče dugoročnih posljedica cjepiva o njima se također ništa ne zna niti postoje studije, kažu u ovoj agenciji, jer je prošlo jako malo vremena, ali EMA očekuje da će se pojaviti istraživanja takvih učinaka te će ih uključiti u svoju ponovljenu procjenu.

PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) je odbor EMA-e koji se ovih dana(18.3.2021.) upravo bavi procjenom sigurnosti cjepiva AstraZeneca nakon niza nuspojava koje su se pojavile diljem Europe. PRAC je tijelo ove agencije koje se bavi sigurnošću i procjenom rizika.

Back to top button