HrvatskaOdboriParlamentPoljoprivredaSVETemeTerenZaštita okolišaZaštita životinja

Utjecaj neonikotinoida na pčelinju populaciju u Hrvatskoj

Pčelinje zajednice ugrožene su u cijeloj Europi što predstavlja veliki problem za bioraznolikost i poljoprivrednu proizvodnju. Upravo zato došlo je do ukidanja korištenja neonikotinoida od strane europskih institucija, a inicijativa je prošla i kroz Odbor za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta(ENVI). Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić jedini je punopravni hrvatski član odbora ENVI , a ujedno je i član Intergrupe za zaštitu životinja.

Za neonikotinoide se može reći da su aktivni sastojci koji su učinkoviti protiv insekata štetnih za biljke, ali su pogubni i protiv onih insekata koji nisu štetni, pčela i bubamara.

Spadaju u takozvane sistemske insekticide što znači da se apsorbiraju kroz lišće i korijene. Nažalost i korisni insekti mogu doći u kontakt s aktivnim sastojkom putem prašine koja nastaje kod sjetve ili kontakta putem vode koju pčele unose iz biljaka ili tla u kojem se nalazi neonikotinoidi.

Kod vrlo malih količina koje životinje ne ubijaju izravno, ali štete pčelama, neonikotinoidi oštećuju moždane stanice pčela i tako ograničavaju njihovu komunikacijsku i orijentacijsku sposobnost.

Konstantno se smanjuju populacije, a od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke.

Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni.

Europska je komisija 2018. godine u svim zemljama članicama Europske unije zabranila uporabu tri djelatne tvari neonikotinoida: imidakloprida, tiametoksama i klotianidina, za sve vrste korištenja, osim u trajnim staklenicima i za biljke koje će cijeli životni vijek provesti u zatvorenu prostoru.

Smanjenje i zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za spriječavanje pada populacije pčela u Europi. Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) naš europalamentarac Ivan Vilibor Sinčić, isticao je da se smanje i zabrana uporaba štetnih pesticida pravi smjer prema očuvanju i zaštiti korisnih insekata.

Ključni razlog zabrane je ugibanje i smanjenje pčela te je putem rezolucije u Europskom parlamentu.

Naš lokalni asistent Goran Kajkić obišao je predstavnika pčelara Vukovarsko-srijemske županije, pčelara Ivanom Kneževićem, te razgovarao oko promjena koje su nastale zbog zabrane korištenja neonikotinoida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button