AntikorupcijaHrvatskaJavno zdravljeSVETemeTerenVoda za sve

Uveden građanski nadzor za projekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac

Ivan Vilibor Sinčić posjetio je 17.07.2020. Rašu u Istri kako bi javnost upoznao s fekalnim zagađenjem koje prolazi Krapanjskim kanalom kroz samo središte Raše i Krapna čijim je mještanima ugroženo zdravlje ovom ekološkom katastrofom. Nakon 3 mjeseca stižu i prvi rezultati.

Prilikom posjete Raši, Sinčić se obratio medijima:

Želim ukazati da u Hrvatskoj postoji veliki problem s dostupnosti i kvalitetom vode iako smo zemlja razvijenijeg svijeta te s odvodnjom vode, odnosno, kanalizacijom. Nedopustivo je da se u 21. stoljeću na ovakav način rješavaju problemi, da se fekalije i otpadna voda bez obrade pušta u prirodu. Nedopustivo je da nema sistematskog pristupa, nema strategije niti na nacionalnoj razini niti na razini Istarske županije i općina. O ovom problemu namjeravam upozoriti ne samo sve hrvatske institucije, već posebno Europski parlament, Europsku komisiju te Odbor za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane, čiji sam član. Pozivam narod Labinštine koji me pozvao da dođem ovdje i svi koje zanima rješavanje ovog problema da stvorimo koordinaciju i da ustrajemo dok se problem ne riješi“.

Jedno od zahtjeva tamošnjih mještana, prije same izgradnje infrastrukture i saniranja ovog ekocida, jest bilo uvođenje građanskog nadzora kako bi stanovnici aktivno pratili realizaciju projekta Aglomeracije Labin-Raša-Rabac.

Nakon niza pritisaka i upozoravanja, ali i uporne dugogodišnje borbe mještana, 8.listopada 2020. označio je veliki korak naprijed kada održan prvi sastanak Tima građanskog nadzora za projekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac, čelnika Vodovoda Labin i lokalne uprave.

Stoga, dogodio se tektonski pomak – ne samo uspostavljanje tima za građanski nadzor već je konačno predstavljen petogodišnji razvojni program tvrtke, te očekivana dinamika realizacije sustava odvodnje čime ono postaje jedno od najvećih projekata Labinštine u posljednjih 50-ak godina, procijenjene vrijednosti oko 500 milijuna kuna.

Svoja saznanja o problematici odvodnje i vodoopskrbe te prijedloge za zaštitu izvorišta pitke vode u Raškoj dolini i njihovoj iskoristivošću iznijeli su i članovi Tima građanskog nadzora. Tim čine aktivisti s područja grada Labina, općina Raša, Sv. Nedelja i Kršan, i to: Mladen Bastijanić, Tanja Pejić, Ivan Mohorović, Nevina Miškulin, Anton Čule, Edin Mujkić, Mladenka Vidas.

Pozitivno smo iznenađeni ovakvim ishodom osnivanja građanskog nadzora“, rekli su iz uspostavljenog nadzornog tima, te dodali: „Nas četvero smo već duže vrijeme aktivni po pitanju brige za zaštitom izvorišta pitke vode, iskoristivošću tih izvora itd. Naš rad će biti kao što je i do sada bio transparentan i temeljit, te nas možete pratiti putem Facebook stranice ”Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine” na kojoj ćemo objavljivati aktivnosti Tima građanskog nadzora. Odričemo se prava na novčanu naknadu koja nam je ponuđena kao članovima građanskog nadzora“, istaknuli su u svom priopćenju zadovoljni mještani.

Zaključeno je da će se ovakvi sastanci održavati redovito s ciljem redovitog informiranja građana o realizaciji projekta.

Ivan Vilibor Sinčić: “Sretan sam što je pritisak, kako mene tako i tamošnjih mještana konačno pokazao rezultate i da su se stvari pomaknule s “mrtve točke”. Ovo je tek početak, naša borba za Istru ide dalje, do samog kraja“.

prvi sastanak Tima za građanski nadzor s predstavnicima vlasti
Back to top button