AntikorupcijaLjudska pravaParlamentPravosuđeRaznoSudovi

Zastupnici traže da se dokaže neovisnost sudova prije pristupanja Europskoj konvenciji

“Kao članovi Europskog parlamenta, vjerujemo da prije rasprave o pristupanju Europske unije Europskoj konvenciji, Sud treba poduzeti neke osnovne reforme kako bi prvo pokazao svoju neovisnost i nepristranost državama i podnositeljima zahtjeva.”

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić pridružio se kolegama zastupnicima koji su zatražili da Europski sud za ljudska prava dokaže svoju neovisnost prije nego što EU pristupi Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U rezoluciji iz 18. travnja, 2023., (2022/2137(INI)) Europski parlament ponovno je potvrdio potporu pristupanju Unije ovoj Konvenciji. Rezolucija naglašava da će kao rezultat pristupanja uloga EU-a u sustavu Konvencije postati istaknutija budući da će uključivati doprinos proračunu Vijeća Europe, imenovanje kandidata za suce Europskog suda za ljudska prava (ECHR), sudjelovanje izaslanstva Europskog parlamenta na sjednicama PACE-a vezanim uz izbor sudaca u ECHR i reprezentaciju u Odboru ministara pri nadzoru provedbe presuda ECHR-a.

Uloga EU-a u sustavu Konvencije postati će istaknutija budući da će uključivati doprinos proračunu Vijeća Europe, imenovanje kandidata za suce Europskog suda za ljudska prava (ECHR)…

“Kao članovi Europskog parlamenta, vjerujemo da prije rasprave o takvom pristupanju Europske unije Europskoj konvenciji, Sud treba poduzeti neke osnovne reforme kako bi prvo pokazao svoju neovisnost i nepristranost državama i podnositeljima zahtjeva. Doista, neka su izvješća posljednjih godina pokazala da značajan broj sudaca ECHR-a dolazi iz jedne zaklade, i s njom povezanih nevladinih organizacija, te da je ta situacija uzrokovala sukobe interesa jer su nekim sucima dodijeljeni predmeti koje su pokrenule ili poduprle nevladine organizacije koje su oni osnovali ili njima upravljali. Također se pokazalo da, suprotno CJUE, suci ECHR-a ne objavljuju nikakvu izjavu o interesima, te da ECHR nije transparentan u pogledu sastava svog registra”, stoji u zastupničkom pismu.

Izvješća posljednjih godina pokazala su da značajan broj sudaca ECHR-a dolazi iz jedne zaklade, i s njom povezanih nevladinih organizacija, te da je ta situacija uzrokovala sukobe interesa.

Iako se ECHR i Vijeće Europe jesu obvezali ispraviti određene aspekte sustava i predložili mjere za poboljšanje nepristranosti sudaca, ostala su otvorena brojna pitanja. Zastupnici smatraju da posao moraju odraditi do kraja, i da moraju imati opipljive rezultate prije bilo kakvog pristupanja Europske unije Europskoj konvenciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button