Ljudska pravaParlamentPlenarnaSVEVideo

Među društvene mreže treba uvesti red i ograničiti im moć i utjecaj

Korporacije ne smiju pojesti slobode i demokraciju. Cenzura se mora strogo kažnjavati.

“Temeljno pitanje koje se postavlja kod društvenih mreža je sljedeće: jesu li društvene mreže igralište korporacija, pojedinaca, vlasnika, milijardera ili su javno dobro? Kako su se društvene mreže razvijale zadnjih 15 godina i širile u sve kutke svijeta gdje postoji internet tako su u jednom trenutku osjetile da su dovoljno moćne da ne samo prate procese kao medij, nego da se u procese uključe i da ih same stvaraju.

Tada je to prestao biti samo posao, business i društvene mreže odnosno društvene platforme su se uključile u političke procese. Ušle u politiku, što bi rekli. Sve je to politika sada odnosno geopolitika jer je njihov utjecaj kapilaran i globalan. Te korporacije su bogatije od pojedinih država, a pojedinci koji iza njih stoje bogatiji su od milijarda ljudi zajedno. I kraj se tome ne nazire. Stvorio se kartel. Nedemokratski Big Tech kartel.

Da stvar bude gora Covid kriza ojačala je tu oligarhiju. Države tu moraju reći – dosta je!

Među društvene mreže treba uvesti reda i ograničiti im moć i utjecaj. Korporacije ne smiju pojesti slobode i demokraciju. Cenzura se mora strogo kažnjavati. One ne smiju postati Ministarstvo istine iz Orwelovih knjiga. Drugačiji politički stavovi se moraju poštovati. Da odgovorim na pitanje s početka – moraju biti servis građanima.”

Ivan Vilibor Sinčić
Back to top button