Ljudska pravaRaznoTeme

Zastupnici traže oslobađanje Juliana Assangea

Napad na Assangea udar je na demokraciju i slobodu medija.

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić pridružio se kolegama zastupnicima koji traže puštanje Juliana Assangea na slobodu. Assange je putem stranice WikiLeaks objavio brojne dokaze o korupciji i zločinima koje provode vlade svijeta. Napad na Assangea udar je na demorkaciju i slobodu medija. Sinčić već duže vrijeme u svojim istupima pruža podršku Assangeu, a susreo se i s njegovim ocem, Johnom Shiptonom.

Julian Assange trenutačno je meta pravnog napada koji postavlja presedan u kojem demokratska vlada može kriminalizirati objavljivanje istinitih informacija. Optužbe protiv njega izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi s neporecivim i dalekosežnim implikacijama na slobodu tiska i praksu istraživačkog novinarstva.

Američka vlada po prvi put pokušava upotrijebiti svoj Zakon o špijunaži iz 1917. protiv novinara i izdavača. Ako SAD uspije u izručenju Assangea, to će redefinirati istraživačko novinarstvo. Proširit će svoj pravosudni doseg na međunarodnoj razini i primijeniti ga na ne-državljane SAD-a bez odgovarajućeg proširenja prava iz Prvog amandmana.

Pročitajte pismo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button