Javno zdravljeLjudska pravaSVETemeVideo

Zašto cijepljenje nikako ne smije biti obavezno

Na području SAD-a, UK i EU zabilježeno je gotovo 5 milijuna slučajeva neželjenih posljedica cjepiva.

“Dragi građani,

želim s vama podijeliti službene statističke podatke o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva za Covid. Nevjerojatno je da imamo više prijavljenih nuspojava od Covid cjepiva u godini dana, nego od svih drugih cjepiva zajedno u nekoliko desetljeća.

Krenimo od SAD-a. U SAD-u je zabilježeno 875 613 slučajeva neželjenih nuspojava od čega je čak 135 400 ozbiljnih  nuspojava. Također, zaključno sa 5.11.2021. u SAD-u je zabilježen 18 461 smrtni slučaj. Ovo su brojke VAERS-a, američkog sustava farmakovigilancije. Prijavljene nuspojave su tek jedan mali dio stvarnih nuspojava – obično se navodi da se svega oko 1% stvarnih nuspojava u SAD-u doista i registrira u VAERS-u. Jedan od razloga je što službeni postupak prijava nuspojava ili smrti može trajati i biti  kompleksan i liječnici ga jednostavno izbjegavaju.

Na europskom kontinent imamo sustav EudraVigilance – sustav za vođenje i analizu informacijama o sumnji na neželjene pojave na medicinske proizvode odobrene u Europskom gospodarskom prostoru.

Kad spojimo podatke dobivamo sljedeće:

Na području SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije zabilježeno je gotovo 5 000 000 slučajeva neželjenih posljedica cjepiva, od čega gotovo polovica su teške posljedice. Također, službeno priznati broj smrtnih slučajeva povezanima s Covid cjepivima je preko 49 000. Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi, slično kao i u SAD-u, procjenjuje se da se u sustave za praćenje neželjenih reakcija na medicinske proizvode prijavljuje maksimalno 10% svih stvarnih slučajeva.

Dakle, da bismo dobili stvarne brojeve preminulih trebali bismo množiti 49 000 s 10, a možda i više. Sada u prosincu kada ovo snimam brojke koje sam naveo su još više porasle.

Smatram da bi svakome otvorena uma nakon ovakvih službenih podataka trebalo biti jasno da cijepljenje za Covid ne može biti obavezno, a o pritisku, ucjenjivanju, prisili da i ne govorimo.”

Ivan Vilibor Sinčić

Back to top button