ParlamentRaznoSVETemeZaštita okoliša

Sinčić podržao uvođenje etikete s oznakom štetnosti kućanskih proizvoda

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić podržao je kolegicu europarlamentarku iz Francuske, Anniku Brunu, u nastojanjima da se na razini Europske unije uvede „ToxiScore“ etiketu na kućanske proizvode.

ToxiScore je etiketa koja označava opasnost proizvoda koji se koriste u kućanstvima, tako imaju oznaku od A do E i od zelene do crvene, ovisno o tome koliko je neki proizvod opasan. U Francuskoj etiketu uvode 2022. godine, a zastupnica Bruna upitala je Europsku komisiju žele li uvesti ToxiScore na razini EU.

Zabrinjavajuća činjenica je da od 100 testiranih proizvoda u Francuskoj, polovica je označeno sa „opasno ili vrlo opasno.“ Procijenjeno je da se u Francuskoj konzumira oko milijardu domaćinskih proizvoda, a oznake na ambalažama koje trenutno postoje ne dozvoljavaju kupcu da sazna da li je neki proizvod kancerogen ili uzrokuje endokrine poremećaje.

Implementacija ToxiScorea, navodi Bruna, pomogla bi u sljedećem:  

  • Da bi lakše utvrdili opasnost nekog proizvoda i potrebne mjere opreza dok ga koristimo (korištenje rukavica, prozračivanje prostorije, itd.).
  • Potaknulo bi proizvođače da proizvode stvari koje su manje opasne za ljude, kućne ljubimce i okoliš.

Pitanja koja su upućena Komisiji su sljedeća:

  • Hoće li Komisija podržati uvođenje ToxiScorea na razini EU, s obzirom na rezultate u Francuskoj?
  • Smatra li Komisija da bi takvo etiketiranje smanjilo potrošnju kemikalija, pa čak i testiranja na životinjama povezana s proizvodnjom tih proizvoda?
Back to top button