Javno zdravljeLjudska pravaParlamentPlenarnaSVEVideo

Čak i da imate eliksir vječne mladosti, ne možete siliti nikoga da ga uzme

Više je nuspojava prijavljeno na Covid cjepiva u godinu dana, nego na sva ostala cjepiva zajedno u zadnjih nekoliko desetljeća.

“Kada pristupamo medicinskim proizvodima uvijek prvo pogledamo trošak i korist (cost-benefit).   Osobno sam bio prisutan 25. veljače ove godine [2021.] na odboru ENVI u Bruxellesu, kada su izvršni direktori sedam velikih farmaceutskih kompanija tvrdili da imaju učinkovitost 95%, a neki i više.

Devet mjeseci kasnije vidimo da je to puno, puno manje i kraćeg trajanja nego što su oni prikazali u kliničkim istraživanjima koje su sami sebi napravili – zemlje sa visokom procijepljenošću imaju velik broj pozitivnih, nažalost.  

To je korist, a što se tiče troška, više je nuspojava prijavljeno na Covid cjepiva u godinu dana, nego na sva ostala cjepiva zajedno u zadnjih nekoliko desetljeća, a o dugoročnim učincima nemamo podataka uopće.

Umjesto da traže odgovornost od kompanija zbog manipulacije podacima svojih proizvoda upitne kvalitete, Komisija i vlade su za neuspjeh proizvoda odlučile kriviti one koji taj proizvod nisu ni uzeli, napadajući ih segregacijom, strahom i kampanjom krivnje. A sad, danas, u studenom 2021., od ‘ekstremne učinkovitosti’ došli smo do četvrte i pete doze u nekim državama.

Čak i da imate eliksir vječne mladosti, ne možete siliti nikoga da ga uzme, a kamoli eksperimentalne proizvode poput ovih.”

Ivan Vilibor Sinčić
Back to top button