AntikorupcijaParlamentRaznoSVETeme

Navodni sukobi interesa i trgovanje utjecajem u koje su umiješani suci Suda Europske unije i Komisija

Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić supotpisnik je usmenog pitanja upućenog Komisiji koje se tiče korupcije u europskim institucijama. Pokretač inicijative je poljski zastupnik Witold Jan Waszczykowski, a u konačnici je prikupila šezdesetak potpisnika.

Naime, nedavno objavljena francuska publikacija izvijestila je o navodnim sukobima interesa i trgovanju utjecajem u koje su umiješani suci Suda Europske unije, uključujući i predsjednika Suda Europske unije, suca Koena Lenaertsa te istaknute dužnosnike EU-a povezane s Europskom pučkom strankom (EPP).

U objavi se u vezi sa skandalom spominju sljedeća imena: Johannes Hahn, Jean-Claude Juncker, Jyrki Katainen, Michel Barnier, Barbara Feldman, Koen Lenaerts, sudac Quinn, Helga Berger, Alexandra Sacha Prechal i Nils Wahl.

Komisija, kojom dominira EPP, pri donošenju svojih politički motiviranih odluka o otvaranju istraga o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj oslonila se na presude Suda Europske unije. Nadalje, i Komisija i Sud EU-a sve su kritičniji u svojim ocjenama u pogledu korupcije u zemljama kao što su Bugarska, Rumunjska i Slovenija.

Zastupnike potpisnike ovog usmenog pitanja prije svega zanima, s obzirom na navedeno, jesu li neki suci Suda EU-a navedeni u publikaciji bili uključeni u bilo koju presudu Suda EU-a povezanu s istragama o vladavini prava u Poljskoj i/ili Mađarskoj ? Ako da, u kojim su konkretno presudama sudjelovali i koje su od tih presuda poslužile kao temelj za odluku Komisije da nastavi primjenjivati takozvani mehanizam vladavine prava protiv Poljske i Mađarske?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button