Javno zdravljeLjudska pravaParlamentPoljoprivredaRaznoSVEZaštita okoliša

Sinčić digao glas protiv nasilnog guranja GMO-a u okoliš i na stolove građana Europe

“Prema planovima Europske komisije, uskoro ćemo svi nesvjesno jesti genetski modificiranu (GMO) hranu. Lobi velikih poljoprivrednih proizvođača umalo je izborio da se ukinu propisi koji se tiču GMO-a”, stoji u Sinčićevu pismu kolegama zastupnicima.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Ključ Hrvatske digao je glas protiv planova Europske komisije u kojima se genetski modificirana hrana gura na stol svim građanima EU bez njihova znanja i pristanka.

“Prema planovima Europske komisije, uskoro ćemo svi nesvjesno jesti genetski modificiranu (GMO) hranu. Lobi velikih poljoprivrednih proizvođača umalo je izborio da se ukinu propisi koji se tiču GMO-a”, stoji u Sinčićevu pismu kolegama zastupnicima.

Upravo iz tog razloga, Sinčić se odlučio još jednom dignuti glas protiv GMO hrane, kako bi zaštitio svoja prava i prava svih europskih građana. Hrana je prevažna tema da bi se odluke prepuštale korporativnim lobistima.

Sinčić se odlučio dignuti glas protiv GMO hrane, kako bi zaštitio prava svih europskih građana.

Od početka svog političkog djelovanja Sinčić podržava organske poljoprivrednike.

Kako bi zaštitili prava građana, Sinčić traži sljedeće:

  1. Označite GMO hranu! Moja hrana, moj izbor

Europska komisija ukinuti će obvezno označavanje. Kako da znam što ću jesti kada na proizvodu nema GMO oznake? GMO-u je mjesto u laboratoriju.

Ne na poljima gdje GMO može kontaminirati usjeve poljoprivrednika koji to ne žele. To znači kraj jamstva za hranu bez GMO-a, poput organske hrane. To također znači kraj slobode izbora za europskog građanina.

Tko će zaštititi moju slobodu izbora?

  1. Nema patenata na sjemenke

Novcem vođene poljoprivredne multinacionalke uložile su u GMO-tehnologiju. Njihova glavna briga je da njihovi dioničari budu zadovoljni, a ne da nahrane svijet.

Patentima na GMO usjeve dobit će ekskluzivna prava kroz primjenu prava intelektualnog vlasništva. Što znači da će prava intelektualnog vlasništva biti u komercijalnom vlasništvu.

Tko će zaštititi moj prehrambeni suverenitet?

  1. Stop GMO lobiju!

Lobi velikih multinacionalnih kompanija narušava našu demokraciju. Nedostatak transparentnosti stvara diskriminatornu i nepravednu konsolidaciju moći za te tvrtke.

Ovaj lobi ide protiv poljoprivrednika, europskih građana i prirode.

Gdje je moj glas?

  1. Zaštita od kontaminacije!

Organski poljoprivrednici trebaju biti sposobni proizvoditi svoje usjeve bez GMO-a, ali također moraju biti zaštićeni od GMO kontaminacije zbog GMO usjeva u susjedstvu. Ovo je ključno kako bi se održao pošten odnos prema potrošaču, ali i kako bi se zadržao organski certifikat njihovih usjeva.

Tko štiti načela ekološke poljoprivrede?

Sinčić je od zastupnika koji bi trebali predstavljati građane zatražio da pokažu brigu i zaštite slobodu izbora i zdravlje stanovnika Europe, te da glasaju protiv trenutnog prijedloga deregulacije NGT-a.

Sinčić je od zastupnika zatražio da glasaju protiv trenutnog prijedloga deregulacije NGT-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button