FrackingParlamentRaznoSVETemeVoda za sveZaštita okoliša

Sinčić održao sastanak s irskim zastupnikom: Irska je zakonom zabranila fracking na cijelom teritoriju

Zastupnik Sinčić održao je u utorak 19.siječnja 2021. sastanak s irskim europarlamentarnim zastupnikom Billyjem Kelleherom na temu frackiranja i zelenog razvoja Irske. Naime, Republika Irska je zakonom iz 2017. godine u potpunosti zabranila hidrauličko frakturiranje na cijelom svojem teritoriju zbog zabrinutosti od zagađenja podzemnih voda. Pritom je važan faktor bila i raspršenost stanovništva diljem irskih ruralnih prostora te vlasti jednostavno nisu htjele ugroziti ničiju podzemnu vodu i zemlju.

Irski zastupnik i Sinčić razgovarali su o dolasku kanadske kompanije Vermilion u Hrvatsku upravo s namjerom frackiranja te o davanju de facto cijelog područja Hrvatske u koncesiju različitim kompanijama od 2016. pa do današnjih dana.

Irska se odlučila trajno maknuti od ovakvih kontroverznih tehnologija, zaštiti podzemne vode te se okrenuti zelenoj budućnosti. Važno je napomenuti da je u ljeto prošle 2020. nakon političkog preslagivanja 3 irske stranke Irska odustala od izgradnje LNG-a Shannon.

Kelleher je ustupio irski zakon zastupniku Sinčiću sa željom da bude snažna poluga i nadahnuće za slični u Hrvatskoj te najavio pomoć irskih i drugih stručnjaka.

Pogledajte dokumente:
2017 Anti Fracking Act
www.oireachtas.ie
Back to top button