Ljudska pravaParlamentRaznoSVE

Sinčić podržao priznanje Pontskog grčkog genocida

Pontski grčki genocid odvio se tijekom Prvog svjetskog rata i neposredno nakon njega, kada je Osmansko carstvo odlučilo „pročistiti“ svoju zemlju tako što su otjerali i ubili nekoliko stotina tisuća Grka koji su živjeli na Anatolijskom poluotoku, odnosno u Maloj Aziji.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić podržao je rezoluciju u kojoj se traži priznavanje Pontskog grčkog genocida.

Pontski grčki genocid odvio se tijekom Prvog svjetskog rata i neposredno nakon njega, kada je Osmansko carstvo odlučilo „pročistiti“ svoju zemlju tako što su otjerali i ubili nekoliko stotina tisuća Grka koji su živjeli na Anatolijskom poluotoku, odnosno u Maloj Aziji. Procjene žrtava kreću se od 300 do čak 900 tisuća ljudi, redom kršćana koji se nisu uklapali u viziju turske kulturološke „čistoće.“

S obzirom na to da su samo sedam od dvadeset i sedam država članica EU priznale Pontski grčki genocid, a da su International Association of Genocide Scholars i mnoge države, gradovi i regije priznali genocid, traži se od Komisije da provede kampanju informiranja o toj temi i od država članica da priznaju i osude genocid.

Zločini koji se ne priznaju i ne osude često se znaju ponoviti, stoga je važno da sve države i međunarodna zajednica priznaju ovaj zločin, kako bi se mogla izgraditi bolja budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button