Ljudska pravaParlamentSVE

Ustavni sud BiH Covid mjere proglasio neustavnim: predviđene kazne zatvora za prekršitelje

23.2.2022. Ustavni sud Bih donio je odluku, prema apelaciji advokata Ajanovića, u kojoj neustavnim proglašava Covid potvrde i neustavnim proglašava obvezno cijepljenje koje su uveli uski segmenti izvršne vlasti.

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić u svom obraćanju na sjednici istaknuo je i pohvalio Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja je učinila mnogo po pitanju zaštite ljudskih prava i sloboda u „novonormalnom“ vremenu u kojemu je potpuno normalno oduzimati ljudima temeljna ljudska prava.

Naime, osim što je prije više od godinu dana Ustavni sud BiH obavezu nošenja maski i ograničenja kretanja proglasio neustavnom, nedavno su donijete i nove odluke.

„23.2.2022. Ustavni sud Bih donio je odluku, prema apelaciji advokata Ajanovića, u kojoj neustavnim proglašava Covid potvrde i neustavnim proglašava obvezno cijepljenje koje su uveli uski segmenti izvršne vlasti“, rekao je Sinčić.

Kazao je kako je sud je čak kritizirao parlament, pitali su se kako je mogao dozvoliti izvršnoj vlasti kršenje vladavine prava i demokracije u zemlji. Nakon toga pozvali su vlasti da poštuju odluku suda i primijene je u svojem djelovanju. Treba napomenuti da prema odluci suda, onaj tko se ogluši na odluku može biti gonjen po krivičnom zakonu kaznom od pola do pet godina.

„Pobjeda je ovo protiv segregacije, diskriminacije i dokaz što narod može napraviti kada se ujedini. Čestitam odavde Bosni i Hercegovini na ovom primjeru zaštite ljudskih i ustavnih prava, od koje može učiti cijela Europa,“ čestitao je Sinčić za kraj susjedima.

Govor zastupnika Sinčića možete pogledati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button