AntikorupcijaBrodogradnjaRaznoSVETemeVideo

Vaš model: laž u svrhu pljačke je pao

Muljaže vas prate gdje god prođete, ali niste na kraju bitni vi nego vaši politički sponzori - svi oni ministri, članovi vlade, službenici u HBOR-u - koji su vam sve ovo omogućili.

“Događanja oko Brodosplita obmana su hrvatske javnosti, ali i zadnji trzaji brodograđevne mafije.

Od 2013. do 2018. trajalo je restrukturiranje Brodosplita za koje je država osigurala 1.5 milijardi kuna. Kao uvijet privatizacije ugovoren je i program izgradnje 6-7 brodova godišnje ili oko 30 brodova do kraja restrukturiranja, a u 8 godina 50-ak brodova. Program je blagoslovila i Europska komisija, a za kontrolu procesa određena je tvrtka HBJ, Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod u državnom vlasništvu. Na tih 1.5 milijardu novi vlasnik DIV Grupa trebao je dati svojih 2.5 milijarde kuna, a javnost neka pogodi je li to ikada napravljeno.

I što je od tih brodova napravljeno? Ništa. Iz godine u godinu, unatoč izvješćima HBJ-a kako stvari ne idu po planu i unatoč izvješćima Državnog ureda za reviziju kako se novac ne troši namjenski, što je kazneno djelo subvencijske prevare po čl. 258. Kaznenog zakona, Vlada RH je i dalje davala stotine milijuna namjenskih kuna godišnje za brodove za koje je znala da nikad neće biti sagrađeni.

U HBJ-u ste s vremenom instalirali svoje ljude da bi mogli pisati izvješća kakva vama odgovaraju protiv svake struke i prakse. Najbolje je u Brodosplitu radio PR odjel koji je u javnost plasirao bajke i spinove o popunjenosti knjiga narudžbe, broju izgrađenih brodova, financijskom stanju, nevjerojatnom zadovoljstvu radnika, milijardama kapitala, a pogotovo u vrijeme kad je trebalo što opravdati javnosti ili impresionirati premijera.

Onima koji to žele vidjeti postaje jasno da uprava Brodosplita predvođena g.Debeljakom nije došla graditi brodove. Novac iz proračuna nije išao u izgradnju brodova, ali ne bih se začudio da je išao prema članovima uprave brodogradilišta, medijima, sucima, političarima, inspektorima i državnim odvjetnicima, a sve u svrhu da se očuva slika super uspješnog propagandnog Babilona – sve do neki dan, do proljeća 2021. godine kada je došlo do aktivacije jamstva.

Kod privatizacije 2013. Brodosplit se sastojao od desetak firmi da bi se brzo došlo do mrvljenja u pedesetak firmi kako bi razbili sindikati i omogućilo kreativno knjigovodstvo. Hrvatskih radnika je danas malo, a uprava ih je sve više mijenjala za Indijce, Poljake, radnike iz BiH.

Sve do neki dan postojala su dva Brodosplita. Jedan je onaj uprave koji je najuspješnije brodogradilište na svijetu, a drugi onaj pravi koji je imao blokirane firme, kašnjenje plaća i neplaćanje struje, vode, komunalne naknade, poreza i dobavljača. Od pedesetak firmi 8 prijeti stečaj, a više od pola ih je u blokadi.

Iako ste se učestalo hvalili kako ovisiti isključivo o tržištu sklapali ste zanimljive nagodbe sa poreznom upravom i ovisili o političkim kreditima od HBOR-a. Novca nije bilo za male poljoprivrednike i poduzetnike, ali za vaše jednokratne firme na Maršalovim oticima problem nije bilo ni stotinu milijuna. Kad bi se raspisao natječaj za dobavljača koji nije prevaren sumnjam da bi se netko mogao javiti. Gotovo svaki posao sa kupcem i dobavljačem završi na sudu – svi su prevaranti, a jedino je Debeljak pošten.

Jedna od najboljih spinova je ekspanzija u Norvešku i preuzimanje norveškog brodogradilišta Kleven Verft u Ulviksteinu. Međutim, pokazalo se da je Norveška ozbiljna država i da se tamo ne može muljati više od 6 mjeseci.

Za Ministarstvo obrane radite obalne ophodne prodove uz ogromna kašnjenja, a ne bih bio uvjeren ni u kvalitetu.

Prije nekoliko tjedana najavili ste isplatu enormne dividende od 250 milijuna kuna, novca kojeg se ne bi posramila niti INA-a niti profitabilni telekomi da bi na kraju od skupštine dioničara jednostavno odustali. Zato što zapravo nemate za biber!

Dobili ste poslove na izgradnji željezničke pruge Dugo Selo – Križevci gdje nam sada prijeti povrat svih sredstava u proračun EU.

Što je sljedeće? Jeste li se sa svojim prijateljem Horvatom dogovorili da se ubacite u građevinu i da sanirate potresom pogođene objekte?

Muljaže vas prate gdje god prođete, ali niste na kraju bitni vi nego vaši politički sponzori – svi oni ministri, članovi vlade, službenici u HBOR-u – koji su vam sve ovo omogućili.

Vaš model: laž u svrhu pljačke – je pao.

G.Debeljak, dolazi vrijeme odgovornosti, a budite uvjereni da ju institucije neće tražiti u mojim redovima, nego u redovima vaše lopovske uprave.”

Ivan Vilibor Sinčić
Back to top button