Ljudska pravaParlamentRaznoSVE

Skupina zastupnika u EP-u zatražila je neovisnu istragu o korištenju kemijskog oružja od strane Turske

Zastupnici u Europskom parlamentu pisali su Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zbog zabrinutosti o korištenju kemijskog oružja od strane Turske u regiji Kurdistan u Iraku. Strahovi zastupnika pojačani su zatvaranjem šefice Turskog medicinskog udruženja prof. Şebnem Korur Fincancı, koja je zatražila neovisnu istragu zbog navedenih videozapisa.

Zastupnici u Europskom parlamentu pisali su Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zbog zabrinutosti o korištenju kemijskog oružja od strane Turske u regiji Kurdistan u Iraku. U pismu su zatražili neovisnu istragu i istaknuli svoju dužnost kao europskih predstavnika učiniti sve moguće kako bi se došlo do istine.

Navode kako je Konvencija o kemijskom oružju bila postignuće od velike važnosti, koja je obuhvatila i zaštitila sve osim četiri zemlje u svijetu. Međutim, naglašavaju da kurdsko iskustvo sugerira drugačije. Naime, Kurdi nemaju vlastitu državu, pa tako ne mogu ni uputiti zahtjev za zaštitom od kemijskog oružja, što potkopava temeljni duh Konvencije, negirajući njenu univerzalnost i ograničavajući proces stvaranja svijeta bez kemijskog oružja.

“Uzevši u obzir konkretnu situaciju u sjevernom Iraku, gdje se turska vojska bori s članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK), napominjemo da je turska vlada priznala vojnu uporabu suzavca, što je, naravno, Konvencijom zabranjeno”, naveli su u pismu. Dodali su da postoje alarmantna izvješća novinara koji su razgovarali s lokalnim civilima koji tvrde da su patili od simptoma povezanih s kemijskim napadima nakon turskog bombardiranja. Osim toga, postoje videozapisi koji pokazuju kako turski vojnici stavljaju crijeva u tunele u kojima se nalaze PKK borci i videozapisi koji prikazuju smrtne muke dvojice kurdskih gerilaca.

“Napominjemo da je turska vlada priznala vojnu uporabu suzavca, što je, naravno, Konvencijom zabranjeno”

Strahovi zastupnika pojačani su zatvaranjem šefice Turskog medicinskog udruženja prof. Şebnem Korur Fincancı, koja je zatražila neovisnu istragu zbog navedenih videozapisa. Dokazi su bili dovoljni i za IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) koji također pozivaju na neovisnu istragu, nakon što im nije dozvoljeno da je sami provedu.

“Kao izabrani europski predstavnici, smatramo dužnošću istaknuti ovu zabrinjavajuću situaciju i da učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo da se pravilno istraži. Ne djelovati u ovim okolnosti jednako je sudioništvu u ratnom zločinu”, snažno su zaključili zastupnici.

“Ne djelovati u ovim okolnosti jednako je sudioništvu u ratnom zločinu.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button