HrvatskaIstraživanje i razvojParlamentRaznoSVE

Eurozastupnik Sinčić primio predstavnika Udruge Glas Poduzetnika

Kontrola europskih sredstva u Hrvatskoj

Udruga Glas Poduzetnika zatražila je sastanak s europarlamentarnim zastupnikom Ivanom Viliborom Sinčićem radi razgovora o unaprjeđenju mehanizmima dodjele i kontrole europskih sredstva u Hrvatskoj.

Novac namijenjen razvoju poduzetništvima išao na promašene projekte

Hrvatska, naime, uskoro donosi dokument u kojem će definirati tko će i po kojim kriterijima moći dobiti sredstva iz određenih europskih fondova. Podsjetimo, prethodnih godina novac namijenjen razvoju poduzetništvima često je išao na promašene projekte, a sredstva su u pravilu mogli, tipično za Hrvatsku, dobiti oni koji su imali povlaštene informacije po sistemu najbržeg prsta. Ovakav pristup izazvao je ogorčenje u javnosti, a potrebno je učiniti sve da se uspostave normalni kriteriji temeljeni na inovativnosti i dobrim idejama, rezultatima, kvaliteti i stupnju razvoja pojedinog projekta(TRL).

HRVATSKA BEZ KORUPCIJE

Sinčić se rado odazvao pozivu na sastanak, upoznao Udrugu kako se zadnjih mjeseci zbog traženja poduzetnika i zviždača intenzivno bavi upravo ovom tematikom te kako je uputio niz akata prema Europskoj komisiji.

Udrugu je upoznao i s nedavnim događajima u Europi i kako je u Bugarskoj održao govor pred prosvjednicima koji 4 mjeseca prosvjeduju protiv korupcije u toj zemlji među ostalim i protiv masovnih malverzacija s europskim sredstvima te kako je Europski parlament pred nekoliko tjedana izglasao rezoluciju o vladavini prava u Bugarskoj koja je upravo produkt prosvjeda te kako će slične rezolucije o vladavini prava biti donesene i za druge zemlje.

Slamanje pogodovanja i korupcije

Sinčić je najavio kako će djelovati u smjeru slamanja pogodovanja i korupcije te razvoja kvalitetnih ideja u Hrvatskoj odnosno da se novac pošteno i transparentno dodijeli za razliku od prethodnih godina.

Back to top button