ParlamentRaznoSVE

Rusija je uložila 300 milijuna dolara u financiranje europskih političkih stranka

Ivan Vilibor Sinčić pridružio se europarlamentarcima u službenom upitu Europskoj komisiji o utjecaju Rusije na europske političke sustave.

Ivan Vilibor Sinčić pridružio se europarlamentarcima u službenom upitu Europskoj komisiji o utjecaju Rusije na europske političke sustave. Naime, nedavno je objavljeno obavještajno izvješće američkog State Departemnta u kojemu je otkriveno da je od 2014. godine Moskva uložila 300 milijuna američkih dolara u financiranje političkih stranaka i političara u više od 20 zemalja svijeta.

Veze između pojedinih europskih stranaka i Kremlja, širenje političkog uplitanja i utjecaja razlog su sve veće zabrinutosti.

Izvješće govori o sve većim ulaganjima resursa u potkopavanje europskih demokratskih sustava. Pretpostavlja se da su mnoge političke stranke u EU primile sredstva iz Rusije. Veze između pojedinih europskih stranaka i Kremlja, širenje političkog uplitanja i utjecaja razlog su sve veće zabrinutosti. Rusija je podupirala određene kandidate tijekom različitih nacionalnih izbornih kampanja, ali su također i tražili utjecaj unutar političkih stranaka.

Sve to potaknulo je europarlamentarce da potraže sljedeće odgovore od Komisije:

  1. Je li Komisija upoznata s tim činjenicama?
  2. Namjerava li pokrenuti daljnje inicijative za rasvjetljavanje ruskog uplitanja u europske demokratske sustave i izbore?
  3. Koje radnje Komisija može poduzeti kako bi spriječila slične smetnje u budućnosti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button