ParlamentRaznoSVE

Deklaracija za kunu uživa nacionalnu i međunarodnu podršku

Deklaracija ima zadatak okupiti stručnu i zainteresiranu javnost koja se treba usprotiviti ulasku u Eurozonu bez javne rasprave i uključivanja znanstvenika i stručnjaka koji imaju stavove alternativne Vladi RH. U javnosti trebaju biti prisutne sve relevantne informacije, transparentno i jasno kako bi svi građani znali sve prednosti i nedostatke uvođenja nove valute u financijski sustav.  Odluka o ulasku Hrvatske u Eurozonu ne smije biti samo političko, već i stručno pitanje.

Ivan Vilibor Sinčić je na samom početku svog mandata na nacionalnoj i Europskoj razini pokrenuo inicijativu za očuvanje kune pri čemu je zatražio i dobio podršku mnogih građanskih organizacija, saborskih zastupnika u RH te europarlamentarnih zastupnika u aktualnom sazivu Europskog parlamenta.

Kao inicijatori, kolege i ja želimo Deklaraciju pokloniti Hrvatskoj kao alat kojim se treba boriti protiv globalizma i mega korporacija koje se bore za prevlast nad suverenim državama sa legitimno izabranim vladama“, rekao je Sinčić.

Do sada su Deklaraciju potpisali akdemici i znanstvenici: prof.dr.sc. Drago Jakovčević (Ekonomski fakultet u Zagrebu), dr.sc.Zvonimir Baletić (akademik), dr.sc. Stjepan Zdunić (akademik), Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata), prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky (Ekonomski fakultet u Zagrebu), doc.dr.sc. Dominik Vuletić (Ekonomski fakultet u Zagrebu), prof.dr.sc. Neven Šerić (Ekonomski Fakultet u Splitu), prof.dr.sc. Nedjeljko Bosanac (Pravni fakultet u Osijeku), prof.dr.sc. Lidija Dujmović (Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku) i Davor Banović, mag. oec. (sudski vještak za ekonomiju).

Od hrvatskih političara, Deklaraciju su potpisali: Mislav Kolakušić (zastupnik u EU parlamentu), prof.dr.sc. Ivan Lovrinović, Damjan Vucelić, Snježana Sabolek, Ruža Tomašić, Hrvoje ZekanovićAnte PranićMarin Škibola, Tomislav PanenićGoran Aleksić, Željko Glasnović i mnogi drugi.

Osim struke i političara iz Hrvatske, važnost očuvanja nacionalne valute kao odraz suverenosti svake države prepoznali su i neki bivši i trenutni zastupnici Europskog parlamenta, pa su tako Deklaraciji podršku dali zastupnici Ann Widdecombe te članovi stranke Brexit – Nigel Farage, Nathan Gill, Brian Monteith, Henrik Overgaard Nielsen, Robert Rowland, June Alison Mummery, Jonathan Bullock, Richard Tice, Rupert Lowe, Christina Sheila Jordan, Claire Fox, Belinda de Lucy i mnogi drugi zastupnici.

Borba je to Davida protiv Golijata u kojoj bez potpore znanosti, struke i naroda ne možemo očuvati nacionalnu valutu kao jedno od temeljnih obilježja države. Sami ne možemo ništa, zajedno možemo sve. I zato je ovaj dokument jedna od poluga kojima možemo zajedno nastupiti usprkos razlikama koje se ponekad stavljaju među nas“, rekao je Sinčić.

Back to top button