Ljudska pravaParlamentSVE

Sinčić protiv masovnog nadzora građana Europe

Europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić podržao je inicijativu Patricka Breyera, člana Europskog parlamenta i njemačke Piratske stranke, koji je u pismu Europskoj komisiji upozorio na problematiku masovnog nadzora i narušavanja privatnosti građana, pod izlikom borbe protiv seksualnog iskorištavanja djece.

Naime, Europska komisija 1.12.2021. predložit će automatizirano praćenje „relevantnih“ online servisa i prijave policiji, što može dovesti do masovnog nadzora građana i ugrožavanja end-to-end kriptiranih poruka, zbog toga što će tvrtke biti primorane ostaviti stražnji ulaz u sustav da bi se mogla vršiti kontrola.

Takav sustav je problematičan zbog više razloga: Prvo i osnovno ugrožava se ljudsko pravo na privatnost. Nadalje, nevine ljude tretira kao kriminalce (dostupni podaci nam govore da je 86% automatiziranih prijava navodnog ilegalnog sadržaja krivo prijavljeno, odnosno da nije bilo ilegalnog sadržaja). Također, intimne poruke (sexting) mogu biti protumačene kao ilegalni sadržaj i bivaju prijavljene policiji koji tada taj sadržaj pregledavaju da bi utvrdili ima li materijala za kazneno djelo. Tako stvari koje su trebale biti intimne i zadržane između dvoje nevinih ljudi, zapravo bivaju eksploatirane i ugrožene od strane sustava.

Osim toga, analiza sadržaja svih privatnih razgovora narušava samo povjerenje u kompanije koje pružaju uslugu i time se gubi smisao tih usluga. Možemo to usporediti s time da pošta otvara svako pismo koje dobije, ne bi li unutra našli nešto ilegalno. Apsolutno bi se izgubilo povjerenje u poštu i sustav više ne bi funkcionirao. Prisiljavanje privatnih kompanija da vrše masovnih nadzor svih korisnika nije dobro rješenje.  

Zbog navedenih, ali i brojnih drugih problema, ovaj prijedlog treba odbaciti, a fokus treba prebaciti na dizanje kapaciteta i napora u targetiranim istragama i prevencijama seksualnog nasilja, kao i adekvatnoj pomoći žrtvama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button