AntikorupcijaHrvatskaKleptokracijaSVE

Brodarski institut uništen je jer se nekome svidjela imovina

Na sastanku s ministrom Horvatom, on se ponaša i govori kako je iznenađen i kako ništa ne zna, te daje suradnicima rok od nekoliko dana kako bi se našlo rješenje. Od toga nije bilo ništa. Nakon 2 tjedna dolazi od Vlade odluka o gašenju i rasprodaji Brodarskog instituta. CERP likvidira BI nakon desetak godina zapostavljanja i gomilanja gubitaka, on je upravljao sa BI, postavljao uprave, znao za gubitke, i snosi odgovornost.  

Brodarski institut d.o.o. više se godina nalazio u financijskim problemima i bio na rubu stečaja. Dolaskom direktora Igora Tripkovića stvaraju se novi prihodi i realiziraju novi poslovi i projekti čime se Brodarski institut održava na životu, ali bez trajnog rješenja.  

U kolovozu/rujnu 2020. godine dolazi do kontakta sa slovačkom tvrtkom NTE koja je u Hrvatskoj zastupljena preko SE Constructiona iz Ogulina, poznata u EU po gradnji jedinstvene tehnološke energane koja uz električnu energiju proizvodi i karbon (sirovina za daljnju preradu, kevlar itd.), te znatne količine toplinske energije. NTE je privatna tvrtka, ima značajnu poziciju u Slovačkoj, a u ovim, blago rečeno, neugodnim trenutcima, iza nje je stala slovačka država, što se vidjelo po posjeti predsjednika slovačkog parlamenta i angažmanu slovačke veleposlanice u RH.  

NTE nije tražio potpuno vlasništvo nad Brodarskim institutom, već je bio moguć bilo koji oblik suradnje poput recimo zajedničkog pothvata ili dokapitalizacije. U konačnici daju pozajmicu od 3,6 milijuna eura, kako bi se vratili dugovi i izbjegao stečaj. Time su sanirane obveze prema HBOR-u i World Bank.  

Pripremio se plan strukturiranja za kojeg je Tripković tražio suglasnost NO-a, a zatim i CERP-a koji, nakon više vraćanja na doradu, daje suglasnost u listopadu 2020. NTE predlaže strateško partnerstvo, održavanje osnovne proizvodnje, suradnju sa europskim sveučilištima, uvođenje u EU znanstvene projekte koje provodi Nizozemska ,Češka i Slovačka sveučilišta, nove projekte vezane za znanost i obrazovanje, ulaganja u opremu te zadržavanje i povećanje broja zaposlenih. U sklopu restrukturiranja pismo namjere za suradnjom na budućim poslovima daju i nizozemski konzorcij Mega, najveći proizvođač propelera Poseidon, njemačka tvrtka koja u Hamburgu ima puno manji bazen za ispitivanje od BI, te britanski Lloyd, koji preko slovačkog Lloyda nudi poslove nadzora i procjena plovila   Iznenada dolazi do zaokreta. Ubrzo nakon prihvaćanja plana restrukturiranja, CERP, koji za RH upravlja imovinom, smjenjuje NO Brodarskog instituta i imenuje novi. Novi NO smjenjuje Tripkovića i postavlja Denisa Duraliju, koji je, prema vlastitim riječima, došao likvidirati Brodarski institut. Duralija dobiva retroaktivni ugovor o radu, odnosno više mjeseci prije nego je doista i uzeo to mjesto. G. Plećaša govori da je “Ugovor” sa Slovacima štetan, što je manipulacija i neistina jer Ugovora nije niti bilo. Nadalje, perfidno guranje u prvi plan “spašavanje imovine” je manipulacija kojom se opravdava uništenje/likvidacija BI, a istina je baš u imovini BI.  

Slovački strateški partneri pišu dva pisma prema Vladi u kojima objašnjavaju nezadovoljstvo naglim zaokretom. Na sastanku s ministrom Horvatom koji je ubrzo uslijedio, on se ponaša i govori kako je iznenađen i kako ništa ne zna, te daje suradnicima rok od nekoliko dana (do petka) kako bi se našlo rješenje. Od toga nije bilo ništa. Nakon 2 tjedna dolazi od Vlade odluka o gašenju i rasprodaji Brodarskog instituta. CERP likvidira BI nakon desetak godina zapostavljanja i gomilanja gubitaka, on je upravljao sa BI, postavljao uprave, znao za gubitke, i snosi odgovornost.  

Vlada preko CERP-a uplaćuje u Brodarski institut 3.6 milijuna eura kako bi podmirila pozajmicu slovačkom NTE-u, čime krši pravila EU o dozvoljenom broju subvencija (treća potpora). Sad porezni obveznici plaćaju nesposobnost CERPA, sad se odjednom ima novca za likvidaciju, a nije bilo novca da se opremi laboratorij, da se uloži u održavanje znanstveno obrazovne komponente BI, da se postavi Uprava koja to zna. Nekoliko ministara u EU je palo zbog takvih potpora i zbog toga su isplaćene ozbiljne odštete. Materijali samog Ministarstva graditeljstva i Ministarstva financija govore da se ovakav modus operandi ne preporučuje, upravo zbog toga što se radi o potpori.    

CERP je jedini krivac za ovu situaciju, i kad su se pojavili Slovaci i dokazali svoju sposobnost i snagu, odjednom  je CERP požurio sa likvidacijom da mu ne promakne IMOVINA. Nije istina u „spašavanju imovine”, već u tome da se nekome svidjela imovina, pa svojim utjecajem na CERP koristi lažno insceniranu situacije “neodrživosti poslovanja BI”, da bi likvidirao BI i da CERP preuzme imovinu. SE Construction nije nikad tražio vlasništvo, niti mu je bila imovina primarna. U konačnici jako jednostavno, „za Institut me nije briga, moj interes je samo imovina“. CERP će i dalje raspolagati s imovinom, a Vladi RH nije iznio plan što će s njom, a to je zakonom trebao načiniti kad je pokrenuo likvidaciju.    

Nekome se svidjela imovina Brodarskog instituta.

Stvari stoje ovako: cijeli BI je zaštićena kulturna baština, a ona sadrži i parkovnu zaštićenu cjelinu. Prostornim planom to je dijelom D2 zona i mogu se graditi samo objekti društvene namjene. Što znači da je priča o građevinskom lobiju smiješna i manipulacija je CERP-a. Za našeg života se tu neće graditi jer promjena prostornog plana je posao desetljeća, osim ako se politička trgovina ne popne i do tog nivoa, što je vrlo moguće u ovom slučaju. SE Construction je samo htio staviti u funkciju postojeće objekte, renovirati, obnoviti infrastrukturu i opremiti postojeće prostore s opremom potrebnom za djelatnosti.  Plan planetarija je bio izvrstan, holografski sustav i višenamjenska dvorana sa 1000 mjesta trebaju gradu, obrazovanju i zajednici. Nuđeno je suvlasništvo, partnerstvo, strateško ulaganje, ali BI je trebalo uništiti jer se politička vlast nije našla u kombinaciji sa Slovacima, pa je odlučeno da se uništi/likvidira BI.  

Počelo je sa lažnim pričama da su Slovaci špekulanti, da su sumnjivi, da imaju minornu energanu u Ogulinu od 100.000 E koja je samo paravan za špekulacije. To je bio početni refleks kad se shvatilo da je SE Construction snažna i moćna firma koja može, zna i ima kapital da od BI napravi reprezentanti institut svjetskog standarda.  Počele su priče da CERP štiti interese RH i da CERP i ministarstva  ne mogu dati da se obavlja neka druga djelatnost u institutu, da su Slovaci građevinski lobiji itd. CERP podvaljuje Vladi RH neistinite razloge za likvidaciju BI i Vlada RH to bez provjere i odobrava. To je kažnjivo djelo.      

Sve postupke do likvidacije BI, CERP je proveo bez provedenih i zakonom propisanih postupaka. BI je blokiran i sredinom lipnja 2021., Fina obavještava sud da su se stekli uvjeti za stečaj. CERP blokira zakonom propisani postupak da se pripremno ročište mora održati u roku od 30 dana, sud ne pokreće stečaj sedam mjeseci . U međuvremenu, CERP trgovanjem kupuje sud, da može obmanuti Vladu RH sa neistinitim razlozima za likvidaciju, a on je sam kreator te likvidacije i laže kad kaže da se ne može spasiti BI. CERP ga je svojim postupcima dugogodišnje nebrige uništio, da bi došao do imovine BI. CERP počeo raditi na likvidaciji kad je BI bio faktički u stečaju, samo sud to nije provodio jer je netko utjecao na sud. Vrijeme od stečaja do danas bilo je dovoljno da se položaj vjerovnika potpuno promijeni, da se preko pola godine provode manipulacije da bi se dokopali imovine, da se ukidaju prava jer je po sudu CERP iznad zakona, da se lažno prikazuje stanje u BI. Posebno treba istaknuti da se manipulira i EU čiji se zakoni krše dijeleći potpore bez reda i zakona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button