AntikorupcijaHrvatskaKleptokracijaSVE

Sinčić prijavio kriminal u HNB-u europskim regulatorima

“Da je HNB leglo zmija, izdajica i lopova pričam(o) već 10 godina. Ne usude se ništa prigovoriti bankama koje bi kao trebali regulirati, provode razarajuću monetarnu politiku, štite pranje novca (npr.slučaj ZABA), čitavo vrijede rade za banke u slučaju franak…”

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić prijavio europskim instituacijama kriminalne radnje u Hrvatskoj narodnoj banci.

U posljednjih dvadeset godina barem 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB u kojem oni rade. Zabilježeno je više od 400 transakcija čija je vrijednost veća od deset milijuna kuna. Neki od onih koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali su i aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a. Dostupni podaci upućuju na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija što Europska središnja banka strogo zabranjuje svojim zaposlenicima.

“Da je HNB leglo zmija, izdajica i lopova pričam(o) već 10 godina. Ne usude se ništa prigovoriti bankama koje bi kao trebali regulirati, provode razarajuću monetarnu politiku, štite pranje novca (npr.slučaj ZABA), čitavo vrijede rade za banke u slučaju franak, nekritički i sluganski nastupaju prema euru, toleriraju muljaže oko Agrokorovih mjenica, bonova, kredita i igranja vrijednosti dionica… popis je dug i jako loš za Hrvatsku”, rekao je Sinčić. Dodao je da je ovo danas šlag na tortu lopovluka i da sesavršeno uklapa u njihov štetočinski profil, te kako će sve prijaviti europskim institucijama.

“Naravno, prijavljujem sve Europskoj središnjoj banci te Europskom nadzornom tijelo za bankarstvo (EBA) jer se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija, kao i nečemu što Europska središnja banka strogo zabranjuje. Čestitke Ilku Čimiću. Ipak, samo promjena kompletne vlasti donijet će Hrvatskoj toliko željene reforme i oživljavanje zemlje. I na tome radimo” istaknuo je Sinčić.

Hrvatska narodna banka nije pošteđena kulture lopovluka koja je pod pokroviteljstvom HDZ-a procvala u Hrvatskoj.

Ponovimo, Europska središnja banka, čiji je HNB član, svojim zaposlenicima strogo zabranjuje trgovanje bilo kakvim vrijednosnim papirima banaka. HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvješća i informacija te stalno prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Iz toga je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje izravno nadziru. Obzirom na sve navedene činjenice, Sinčić je od nadležnih institucija zatražio da obave izvide i kontrolu kako bi se utvrdila eventualna kaznena odgovornost osoba u obnašanju djelatnosti i iste propisno sankcioniralo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button