AntikorupcijaBrodogradnjaSVETemeVideo

Ivan Vilibor Sinčić: “Žao mi je zbog stečaja Kleven Verfta u Norveškoj, na vrijeme sam ih upozorio na DIV grupu”

Ivan Vilibor Sinčić je u veljači 2020. uputio službeni dopis u Norvešku čelnicima brodogradilišta Kleven Verft, Ulsteinvik, tamošnjim direktorima, medijima i lokalnim političarima kako bi upozorio na sumnjivu praksu Tomislava Debeljaka i DIV grupe u Hrvatskoj, a sve da se i njima ne bi desio sličan crni scenarij.

Naime, u dopisu se ističe kako je poslovanje g. Debeljaka i njegove DIV grupe u Hrvatskoj popraćeno brojnim sumnjivim okolnostima koje uključuju loše poslovanje, neisplatu plaća radnicima, učestale blokade računa tvrtki, “izvlačenje” novaca iz tvrtki i od poticaja države i HBOR-a, nenamjensko trošenje subvencija (kazneno djelo subvencijske prevare), a što je rezultiralo jedino povećanjem plaće Debeljaka i njegovih bliskih suradnika, ali ne i prosperitetom brodogradilišta.

Oglasio se tada i direktor Kleven Verfta g.Kjetil Bollestad koji je za tamošnje medije, povodom dopisa koje je tvrtka Kleven Verft zaprimila od strane europarlamentarnog zastupnika Sinčića, izjavio kako će se poduzeti provjere i potrebne radnje da bi se utvrdile činjenice i razjasnili navodi iz primljenog dopisa. Prirodno je, kako kaže direktor Bollestad, provjeriti poslovni ugled i praksu svakog kupca, u ovom slučaju novog vlasnika Kleven Verfta, g. Debeljaka i Grupe DIV.

Razni mediji u Norveškoj prenijeli su dopis Ivana Vilibora Sinčića te otvorili raspravu o budućnosti brodogradilišta Kleven Verft i njegovog novog partnera nakon čega je norveška uprava pokrenula svoju istragu. Naposljetku je DIV Grupa ipak preuzela Kleven.

Prošlo je manje od pola godine od poslanog dopisa, a desilo se upravo ono na što je zastupnik Sinčić i upozoravao – Debeljak je nakon preuzimanja brodogradilišta Kleven Verft proglasio stečaj u srpnju 2020. To je itekakav udarac i na tamošnjih 400 radnika koji dijele sudbinu brodogradilišta u malom norveškom gradu.

Uslijed svih događanja, g. Debeljak stavljen je na “crnu listu” u Norveškoj, a diretkor Kleven Verfta se izrazio riječima: “Tomislav više neće poslovati u Norveškoj nakon ovoga. Takvo ponašanje nije prihvatljivo u Norveškoj ni za koga“.

Premda smo reagirali na vrijeme, pokušaji da se zaustavi kriminal DIV grupe g. Debeljaka, koji je svoje mutno poslovanje proširio izvan granica Hrvatske, nisu nam na vrijeme vjerovali pa je ipak došlo do onog čega smo se bojali – stečaja brodogradilišta”, rekao je Sinčić.

Norvežani su shvatili da je prevarant za 5 mjeseci, a mi ne možemo u 7 godina“, zaključio je Sinčić prilikom gostovanja u studiju N1 televizije.

Izvori norveških medija:

  1. www.metalsupply.no/article/view/700932/kleven_vil_undersoke_sin_nye_eier
  2. www.e24.no/naeringsliv/i/MRzd7E/kleven-verft-kan-gaa-konkurs-laangivere-skal-ha-terminert-avtaler
  3. www.nrk.no/mr/kleven-verft-er-konkurs-1.15076610
  4. www.metalsupply.no/article/view/727051/varsler_pressekonferanse_om_kleven

Back to top button