Ilegalne migracijeParlamentRaznoSVETeme

Litvanski graničari: Treba nam pomoć kako bi zaštitili vanjske granice EU

S obzirom na to da sve zemlje članice EU žele zaštiti svoje granice, a tako i granice svih ostalih članica, kako bi imali dugotrajnu sigurnost, graničari Litve od EU traže pomoć.

Litvanski službenici granične policije obratili su se zastupnicima u Europskom parlamentu, kako bi ih upoznali sa situacijom na granici Litve i zatražili pomoć od Eurospke unije. Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić podržao je prijedloge službenika litvanske granične policije.

U Litvi koristi se hibridno ratovanje u kojemu se izbjeglice iz Bjelorusije koriste kako bi destabilizirali granicu, koja je ujedno i vanjska granica EU. S obzirom na to da sve zemlje članice žele zaštiti svoje granice, a tako i granice svih članica, kako bi imali dugotrajnu sigurnost, graničari Litve od EU traže sljedeće:

1. Financiranje fizičke barijere od strane EU. Poljska i Baltičke države ne bi same trebale financirati tako nešto, jer je to u službi sigurnosti cijele EU. Sukladno tome, EU bi trebala financirati izgradnju fizičke barijere.

2. Osiguravanje prava i legitimnih interesa policije. Mnogo se govori o pravima migranata, a malo o njihovim obavezama. Puno o obavezama policije, a malo o pravima policajaca kao radnika koji bi trebali imati sigurne i zdrave uvjete za rad. Službeni narativ je jednostran, vrijeme je da se krene brinuti i o pravima graničnih službenika.

3. Pojednostavniti procedure migracijske politike. Svi policajci koji sudjeluju u radu s migrantima zbog režima Bjelorusje, vide da je sustav spor i da fali resursa kako bi kvalitetno obavljali svoj posao. Potrebno je čvršče razlučivanje ekonomskih migranata od onih koji traže azil i potrebno je ukinuti nepotrebne i komplicirane procedure.

4. Efektivnija komunikacija među EU zemljama o stvarnoj situaciji na granicama. Graničari predlažu stvaranje paneuropske agencije koja bi se bavila migracijama i odgovorima na migrante.

Sve rupe u migracijskoj politici treba ispuniti, svaki dio problema dobro pokriti, kako bi se osigurale nacionalne sigurnosti pojedinih članica, tako i sama Europska unija. Litvanska Federacija Policijskih Službenika poziva na sastanak u Bruxellesu, Strasbourgu ili Litvi, da bi EU delegati čuli direktno od službenika koji rade s migrantima koji su trenutni izazovi u Istočnoj Europi.

Pismo litvanskih graničara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button