Javno zdravljeParlamentRaznoSVETeme

Sinčić podržao ukidanje cenzure na ugovorima između EU i AstraZenece

Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić podržao je pismo upućenoj Europskoj komisiji u kojemu član Europskog parlamenta Javier Nart traži uklanjanje cenzure na ugovorima između Europske komisije i farmaceutske korporacije AstraZeneca.

Europska komisija napravila je razne poteze uslijed situacije s pandemijom, jedan od tih poteza bio je potpisivanje ugovora s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca koja bi trebala isporučiti lijek. Problem nastaje nakon objavljivanja potpisanih ugovora na kojima je toliko toga cenzurirano, da je teško uopće nazvati ugovor javnim.

Europska unija, koja bi trebala biti izgrađena na temeljima demokracije, u čijem statutu stoji da „svaki građanin Europske unije, svaka fizička i pravna osoba koja živi ili ima registriran ured u članici EU, mora imati pristup dokumentima EU institucija, tijela, ureda i agencija..“, potpuno je neopravdano cenzurirala velik dio ugovora s AstraZenecom.

S obzirom na to da se ne radi o obrani sigurnosti EU, nego je to komercijalni ugovor između EU i farmaceutske kompanije, apsolutno nema razloga za cenzuru i zastupnici Europskog parlamenta traže potpuno otkrivanje ugovora.

Back to top button