Iz medijaOdboriParlamentRaznoSVETeme

U EU još nema dovoljno političke volje da se istraži veza između Pfizera i Ursule von der Leyen

Euractiv razgovarao je s hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu i članom odbora COVI Ivanom Viliborom Sinčićem, koji je kazao kako dopuštanje pristupa Pfizeru, nakon što se predstavnici te tvrtke nisu odazvali pozivu, pokazuje da Parlament nema dovoljno samopoštovanja i da sprega korumpiranih velikih korporacija nastavlja svoj “bussines as usual.”

Šefovi parlamentarnih skupina Europskog parlamenta odbili su zahtjev COVI odbora u kojemu je zatraženo da se tvrtki Pfizer zabrani pristup Parlamentu. Podsjetimo, vodeći menadžeri tvrtke nisu se htjeli odazvati pozivu da dođu rasvijetliti komunikaciju između šefa Pfizera Alberta Bourle i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nakon što je otkriveno da su u vrijeme nabavke cjepiva razmjenjivali privatne SMS poruke.

Euractiv razgovarao je s hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu i članom odbora COVI Ivanom Viliborom Sinčićem, koji je kazao kako dopuštanje pristupa Pfizeru, nakon što se predstavnici te tvrtke nisu odazvali pozivu, pokazuje da Parlament nema dovoljno samopoštovanja i da sprega korumpiranih velikih korporacija nastavlja svoj “bussines as usual.” Osim toga, Sinčić je istaknuo da se političko-korporativni odnos kakav vidimo između predsjednice Komisije i Pfizera preslikava i na mnogo nižim razinama.

Tužno je što taj poziv već nekoliko mjeseci stoji kod predsjednice Parlamenta koja kalkulira.

U COVI odboru nedavno je uspjela prevladati Sinčićeva struja koja je izborila da Ursuli von der Leyen pošalje poziv na sjednicu na javno saslušanje.

“Bilo je jako teško uopće poslati takav poziv jer o tome odlučuje sedam koordinatora odbora, a većina njih se tome od početka opire. Tek nedavno je naša struja uspjela isposlovati da se takav poziv pošalje i pridobiti pritom većinu među koordinatorima. Tužno je što taj poziv već nekoliko mjeseci stoji kod predsjednice Parlamenta koja kalkulira”, rekao je Sinčić.

Potraga nije istraga, niti je izjava gđe Jourove vještačenje.

New York Times je tužio Europsku komisiju zbog odbijanja objavljivanja SMS poruka, a povjerenica za transparentnost Vera Joureva rekla je da potraga za porukama “nije dala nikakve rezultate.”

“Potraga nije istraga, niti je izjava gđe Jourove vještačenje. U EP-u i drugim institucijama EU još nema dovoljno političke volje da se slučaj do kraja istraži”, naglasio je Sinčić te dodao kako su potezi pravobraniteljice i EPPO-u, ali i tužba NY Timesa, potezi u pravom smjeru, ali da još mnogo toga treba napraviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button