HrvatskaIz medijaJavno zdravljeSVEVoda za sveZaštita okoliša

Hrvatska želi odlagati nuklearni otpad pokraj prirodnog bisera i rezervoara vode

“To je donijela Vlada Andreja Plenkovića. To što nije bilo adekvatnih istraživanja, kako navodite, potvrđuje da je to politička odluka i diktat politike”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Tik uz prekrasnu i ekološki vrijednu rijeku Unu Hrvatska želi graditi odlagalište za nuklearni otpad. Svega nekoliko kilometara od rezervoara vode za stanovnike Novog Grada, političari u Hrvatskoj na Trgovskoj gori žele odlagati nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i radio aktivni institucionalni otpad nastao na teritoriju Hrvatske, a odnosi se na rad bolnica ili znanstvenih institucija poput Instituta Ruđera Boškovića.

Razgovori o izboru mjesta za odlaganje radioaktivnog otpada krenuli su 1988., a bivša kasarna JNA na lokaciji Čerkezovac bila je jedna od sedam potencijalnih rješenja. Uz nju, tu su bile i Petrova gora, Trgovska gora, Moslovačka gora, Bilogora, Papuk-Krndija, Psunj i Požeška gora. Do 1997. godine ostale su samo četiri opcije, Trgovska gora, Moslovačka gora, Psunj i Papuk, te je nakon toga politika preuzela kontrolu nad procesom odabira.

“Na usvojenom prostornom planu u Saboru 1999. godine završila je samo jedna lokacija, Trgovska gora”, tvrdi direktor Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (Fond NEK), Josip Lebenger. U razgovorima sa Slovencima bilo je moguće dogovoriti odlaganje otpada u neposrednoj blizini NE Krško, međutim Vlada 2018. prihvaća nacionalni plan zbrinjavanja radioaktivnog otpada koji je definirao lokaciju Čerkozovac na Trgovskoj gori, a dogovori sa Slovencima propadaju 2019.

U razgovorima sa Slovencima bilo je moguće dogovoriti odlaganje otpada u neposrednoj blizini NE Krško.

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Ključ Hrvatske rekao je u pitanju je politička odluka prije svega jer se struku i znanost nije pitalo previše. Istaknuo je da odluka o izgradnji odlagališta na tom mjestu “posebno nije demokratska jer se gotovo cijeli narod toga kraja protivi izgradnji toga objekta.”

Ivan Vilibor Sinčić aktivni je član europskog Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI).

“To je donijela Vlada Andreja Plenkovića. To što nije bilo adekvatnih istraživanja, kako navodite, potvrđuje da je to politička odluka i diktat politike. Sve drugo jednostavno nije bilo relevantno ni za što. Najvažnije faze projekta nosio je tadašnji ministar zaštite okoliša, notorni Tomislav Ćorić – najgori ministar ičega ikada u Hrvatskoj”, rekao je Sinčić te naglasio da Trgovska gora nije dobro rješenje.

Odluka nije demokratska jer se gotovo cijeli narod toga kraja protivi izgradnji toga objekta.

Sinčić smatra da bi Hrvatska nuklearni otpad trebala zbrinjavati na način da ga izvozi u treću zemlju koja ima ogromna izolirana prostranstva i nisku gustoću naseljenosti, te malo flore i faune gdje doista nikoga ne ugrožava – zemlje poput Rusije ili Finske. Ovim projektom se prostor Banovine, koji je već poharan ratnim događanjima i potresima, dodatno ubija. Umjesto da se ulaže u turizam uz predivnu rijeku Unu i u ekološku poljoprivredu, ovaj projekt uništava svaku nadu u razvoj toga kraja.

“Smatram da će u konačnici tu završiti i otpad iz Krškog i tko zna kakav otpad još otkuda. Možda i nuklearni otpad iz trećih zemalja. I s gospodarenjem komunalnim otpadom u Hrvatskoj je loše i jak utjecaj ima otpadna mafija. Ako nema reda kod tako jednostavnog otpada, neće biti niti kod nuklearnog”, zaključio je Sinčić i naglasio da ako jednom krenu tamo natrpavati nuklearni otpad, da neće nikada biti kraja jer će sustavu uvijek biti lakše proširiti postojeću lokaciju, nego tražiti novu.

I s gospodarenjem komunalnim otpadom u Hrvatskoj je loše i jak utjecaj ima otpadna mafija. Ako nema reda kod tako jednostavnog otpada, neće biti niti kod nuklearnog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button