Ljudska pravaSVETeme

Slovaci izglasali ustavnu zaštitu fizičkog novca

Iako ga Europska središnja banka (ECB) reklamira kao alternativu gotovinskom plaćanju, Slovaci su izrazili zabrinutost da bi mogli biti prisiljeni koristiti isključivo digitalni euro u budućnosti.

Slovački političari u njihovom nacionalnom parlamentu izglasali su odluku kojom u Ustav uvode pravo građana da usluge i proizvode plaćaju gotovim novcem. Odluka dolazi nakon sve većih globalističkih pritisaka oko uveđenja digitalnog eura. Donošenjem ove odluke koju je podržalo 111 članova parlamenta(oko 75% ukupnog broja zastupnika), Slovaci se nadaju da će zaštiti građane od prisilnog korištenja digitalnog eura. 


Ovu odluku je predložila i progurala stranka Sme Rodina, srodna europskoj Identity and Democracy grupi. 

Iako ga Europska središnja banka (ECB) reklamira kao alternativu gotovinskom plaćanju, Slovaci su izrazili zabrinutost da bi mogli biti prisiljeni koristiti isključivo digitalni euro u budućnosti.

“Možda će se u početku prodavati kao alternativa, ali postupno će postati jasno da može biti samo ekskluziva”, rekao je jedan od zastupnika koji je podržao prijedlog. Vjeruju kako će se digitalna valuta koristiti kao sredstvo nadzora i kontrole njihovih građana, što je u suprotnosti sa načelima slobode i suverenizma. 

Možda će se u početku prodavati kao alternativa, ali postupno će postati jasno da može biti samo ekskluziva.

Iz ECB-a ranije su tvrdili da će digitalna valuta imati istu razinu privatnosti kao i gotovina. Također je navedeno da će omogućiti zakonodavcima da pronađu ravnotežu između privatnosti i kontrole protiv pranja novca. Međutim, jasno je da digitalni euro neće moći pružiti privatnost koji ima gotovi novac. 

Slovaci su prvi koji su službeno donijeli odluku kojom štite pravo građana da plaćaju gotovim novcem. Međutim nisu prva država koja je izrazila zabrinutost, Njemačku i Italiju brine disintermedacija banaka, Nizozemsku brine monterni nadzor, u Nigeriji digitalni novac građani nisu počeli koristiti zbog opravdanog nepovjerenja u centralnu banku. U razgovoru sa kolegama iz Slovačke, Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić saznao je da će i Austrija uskoro slijediti Slovačku i da će službeno zaštiti gotovi novac.

Slovaci su prvi koji su službeno donijeli odluku kojom štite pravo građana da plaćaju gotovim novcem.

Borba za slobodu u 21. stoljeću dosegnuti će nove razine, a pobijediti možemo samo zajedno. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button