AntikorupcijaIz medijaJavno zdravljeLjudska pravaOdboriParlamentSVE

Dio zastupnika u COVI Odboru “skrivaju korupciju”

Grupa zastupnika u Europskom parlamentu okupljena oko pitanja pandemije u posljednjem je medijskom istupu upozorila da neki zastupnici u COVI Odboru sabotiraju proces ispitivanja odgovora na krizu.

Grupa zastupnika u Europskom parlamentu okupljena oko pitanja pandemije u posljednjem je medijskom istupu upozorila da neki zastupnici u COVI Odboru sabotiraju proces ispitivanja odgovora na krizu. Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić rekao je da COVI Odbor “skriva korupciju”, odnosno opstruira provjeru procesa nabave cjepiva u EU.

Rumunjski zastupnik Cristian Terhes pandemiju je opisao kao “najveće zataškavanje korupcije” u povijesti EU.

Sinčić je zatim doveo u pitanje kvalitete kupljenih cjepiva, a rumunjski zastupnik Cristian Terhes je pandemiju opisao kao “najveće zataškavanje korupcije” u povijesti EU, referirajući se na skok stope smrtnosti koju su prijavili statističari u zemljama s visokom procijepljenošću.

MEP Ivan Vilibor Sinčić

Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Stays Jakeliūnas skrenuo je pažnju na problem nastanka virusa, s obzirom na to da su američke vlasti već drugi put priznale vjerojatnost da je virus umjetno stvoren. U početku je znanstveni konsenzus bio da je takva ideja malo vjerojatna, a sada vidimo da bi uzrok odbacivanju teorije curenja iz laboratorija mogle biti financijske veze između Wuhana i zapadnih korporacija.

Talijanska europarlamentarka Francesca Donato posebno je postavila pitanje zašto COVI Odbor dopušta predsjednici EK Ursuli von der Leyen da izbjegava pitanja o postupanju u krizi.

Prošli je mjesec COVI Odbor poništio preporuke da se predstavnicima Pfizera onemogući lobiranje u Parlamentu dok se Komisija suočava s pravnim sporom zbog odbijanja da otkrije korespondenciju između predsjednice EK Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle. Talijanska europarlamentarka Francesca Donato istaknula je mogućnost sabotaže COVI Odbora od strane Zelenih i Lijevih članova tog odbora. Donato je posebno postavila pitanje zašto odbor omogućuje predsjednici von der Leyen da izbjegava pitanja o njezinom postupanju s krizom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button