HrvatskaRaznoSVETemeZaštita okoliša

Ustavni sud potvrdio Sinčićeve optužbe o bivšem ministru Čoriću

Propisi EU zabranili su “zbrinjavanje” otpada na način koji su to radili u Hrvatskoj, pa je onda država krenula s projektima Centara za gospodarenje otpadom kako bi doskočili njihovim uredbama. Međutim, s obzirom na to da vladajuće garniture u Hrvatskoj nemaju interesa uistinu riješiti problem otpada, što zbog nesposobnosti, što zbog povezanosti s mafijom koja parazitira na otpadu, projekti CGO-a su rađeni katastrofalno.

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom ukida Odluke o dinamici zatvaranja odlagališta otpada koju je bivši ministar Tomislav Čorić donio 2019. godine. Odluka dolazi nakon što je Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za medije upozorio kako država provodi loše projekte za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

Propisi EU zabranili su “zbrinjavanje” otpada na način koji su to radili u Hrvatskoj, pa je onda država krenula s projektima Centara za gospodarenje otpadom kako bi doskočili njihovim uredbama. Međutim, s obzirom na to da vladajuće garniture u Hrvatskoj nemaju interesa uistinu riješiti problem otpada, što zbog nesposobnosti, što zbog povezanosti s mafijom koja parazitira na otpadu, projekti CGO-a rađeni su katastrofalno.

Upravo iz tog razloga Sinčić je na konferenciji upozorio javnost i institucije da takvi projekti moraju biti zaustavljeni, a da bi se država, odnosno jedinice lokalne samouprave mogli okrenuti ekološki i financijski prihvatljivijim rješenjima. Nakon tri godine Ustavni sud RH odlučio je ukinuti Odluku o dinamici zatvaranja odlagališta otpada što je potvrdilo sve Sinčićeve navode.

Jedini način da se problem otpada riješi jest da se gradovima i općinama dozvoli da samostalno ili u suradnji sa susjednim gradovima i općinama provedu inovativne projekte za ekološko zbrinjavanje otpada i implementiraju sva moderna postojeća rješenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button