Ljudska pravaParlamentRaznoSVE

Europarlamentarci pozivaju Egipat da otvori granični prijelaz Rafah i omogući siguran prolaz u Gazu

“Više od 40 dana 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi, od kojih su polovica djeca, suočavaju se s neopisivim zločinima, razaranjem, uskraćivanjem temeljnih ljudskih prava i prisilnim raseljavanjem, odnosno etničkim čišćenjem”, stoji zastupničkom pismu.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Ključ Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić pridružio se kolegama zastupnicima u pismu egipatskoj Vladi, u kojem traže da Egipat otvori prijelaz Rafah za neometan protok humanitarne pomoći i da omogući siguran prolaz u Gazu. Zastupnici su izrazili podršku egipatskoj civilnoj inicijativi “Global Conscience Convoy” (Hrv: Globalni konvoj savjesti) koji predstavljaju molbu međunarodnoj savjesti.

“Više od 40 dana 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi, od kojih su polovica djeca, suočavaju se s neopisivim zločinima, razaranjem, uskraćivanjem temeljnih ljudskih prava i prisilnim raseljavanjem, odnosno etničkim čišćenjem”, stoji zastupničkom pismu. Pozvali na hitan i trajni prekid nezakonite i smrtonosne izraelske opsade Gaze. Korištenjem gladi, dehidracije i bolesti kao oružja, sve je jasnije da se radi o genocidu i o zločinu.

Korištenjem gladi, dehidracije i bolesti kao oružja, sve je jasnije da se radi o genocidu i o zločinu.

Izgladnjivanje kao ratno oružje ratni je zločin u međunarodnom običajnom pravu i Rimskom statutu, čiji članak 8 (b) (25) kriminalizira izgladnjivanje civila. Prema tome potpuno je jasno da moramo otvoriti siguran prolaz u Gazu i spriječiti genocidni utjecaj ratnih zločina koje provodi Izrael.

Korak po korak, Izrael je u gotovo u potpunosti okupirao Palestinu.

Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida naglašava da je osim naknadnog kažnjavanja počinitelja, ključno i sprječavanje genocida koji je u tijeku. Upravo iz toga razloga, europarlamentarci smatraju da Egipat ima odgovornost omogućiti humanitarnu pomoć i siguran prolaz u Gazu.

“Snažno potičemo Egipat da potpuno i trajno otvori prijelaz Rafah kako bi omogućio ulazak dovoljnih količina hitno potrebne humanitarne pomoći koja spašava živote u Gazu. Na temelju toga apeliramo na egipatske vlasti da omoguće siguran prolaz “Globalnom konvoju savjesti”, istaknuli su zastupnici i za kraj zaključili da takav potez ne bi samo spasio mnoge palestinske živote, nego i zaštitio Egipat od zakonske odgovornosti za izraelske ratne zločine i genocid.

Siguran prolaz u Gazu ne bi samo spasio mnoge palestinske živote, nego i zaštitio Egipat od zakonske odgovornosti za izraelske ratne zločine i genocid.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button