Javno zdravljeOdboriParlamentRaznoSVE

Zastupnici su predložili osnivanje neovisnog tijela za istragu nuspojava uzrokovanih Covid cjepivima. ENVI odbor smatra da nema potrebe.

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao nadležni odbor za javno zdravlje, trebao je donijeti svoje mišljenje o osnivanje neovisnog tijela za istragu nuspojava uzrokovanih Covid cjepivima. Koordinatori ENVI odbora sastali su se i odlučili kako osnivanje posebnog neovisnog tijela za istragu nuspojava nije potrebno.

Skupina europarlamentaraca okupljenih oko problematike Covid krize, među kojima je i hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, predložili su osnivanje neovisnog tijela za istragu nuspojava Covid cjepiva. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao nadležni odbor za javno zdravlje, trebao je donijeti svoje mišljenje. Koordinatori ENVI odbora sastali su se i odlučili kako osnivanje posebnog neovisnog tijela za istragu nuspojava nije potrebno.

Koordinatori ENVI odbora smatraju kako su zadaci koje bi trebalo obavljati takvo neovisno tijelo upravo oni koji obavlja COVI odbor – Posebni odbor o pandemiji COVID-19. Osim toga navode kako je Europski parlament na plenarnoj sjednici 12. srpnja 2023. usvojio Rezoluciju Europskog parlamenta o pandemiji COVID-19: naučene lekcije i preporuke za budućnost, u kojoj stoji da se trebaju poštivati medicinske prakse, odnosno da financijska odgovornost za nuspojave uzrokovane Covid cjepivom leži na proizvođačima cjepiva.

“S obzirom na usvajanje izvješća Posebnog odbora o pandemiji COVID-19 (COVI) 12. srpnja 2023. na plenarnoj sjednici, ENVI koordinatori stoga su odlučili da u ovoj fazi neće biti potrebne daljnje radnje u vezi s pitanjima koja ste postavili”, stoji u odgovoru ENVI tajništva na prijedlog zastupnika.

Zastupnik Sinčić je ogorčen ovakvim odgovorom u kojem se predsjednik Canfin poziva na odbor COVI budući da većina u tom odboru  u konačnom izvješću, unatoč ogromnom trudu Sinčića i kolega, čak nije dozvolila niti kritiku transparentnosti Komisije, a kamoli bilo što drugo vezano uz lockdown, (ne)kvalitetu cjepiva, silne nuspojave, kampanje straha i panike, obmanjivanje javnosti, cenzuru, otkazivanje i suzbijanje drugačijeg znanstvenog mišljenja i još mnogo toga drugoga. Prema tom sramotnom izvješću sve je bilo savršeno, a jedino mjesto gdje se spominje cenzura je kod glorificiranja fakt-čekera.

Pročitajte odgovor:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button