HrvatskaOdboriParlamentSVETemeTerenVoda za sveZaštita okoliša

Građani tražili intervenciju ureda eurozastupnika zbog zagađenja kanala Dren

Građani općine Ivankovo u Slavoniji obratili su se uredu europarlamentarnog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića – jedinog hrvatskog člana Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane, ali i člana Intergrupe za zaštitu životinja.

Kanal Dren je umjetni otvoreni vodeni put korišten za prijevoz, vodenu energiju i navodnjavanje. Nalazi se na lokaciji između Vinkovaca i Ivankova. Sumnja se na zagađenost od strane postrojenja koje se nalazi uz sami kanal. Nekad su obitavale divlje patke i sitne životinje uz sami kanala, ali sad je gotovo pa i nemoguće ih sresti. Sumnja se i na opasan agens. Bitno je hitno reagirati te zaustaviti put kojim se onečišćuje kanal.

Kanal Dren zagađen je najvjerojatnije od strane obližnje tvornice. Zagađenjem kanala ugroženi su ljudi, životinje koje u i uz kanal obitavaju kao i poljoprivredne površine koje se nalaze uz njega. Zastupnik Sinčić tražio je dodatna pojašnjenja i uvid u stanje te je zadužio lokalnog asistenta Gorana Kajkića da odgovori na molbu građana te s njima obavi komunikaciju.

Zastupnik Sinčić najavio je kako će se obratiti europskim institucijama kako bi se utvrdilo krši li se Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o zaštiti staništa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button