ParlamentRaznoSVEVideo

Izbor umjesto prisile. Sloboda umjesto straha.

U jedno sam posve siguran - ne možete nikoga liječiti pristranošću, strahom i kampanjom straha, ali možete dobrim namjerama i dobrom znanošću. Izbor mora postojati u svakoj ljekarni i svakoj bolnici.

GOVOR U TALIJANSKOM SENATU:

IZBOR UMJESTO PRISILE. SLOBODA UMJESTO STRAHA.

“Pozdrav svima prisutnima ovdje, ali i svima koji nas prate online.

Ja sam Ivan Vilibor Sinčić, član Europskog parlamenta iz Hrvatske. Također sam član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Velika mi je čast biti s vama danas ovdje u talijanskom parlamentu, talijanskom Senatu. Moram iskazati veliko HVALA organizatorima ovog iznimno važnog događaja koji će, vjerujem, biti prekretnica u pristupu liječenju Covida. Moram reći da mjesto nije moglo biti bolje. Parlament je mjesto okupljanja, a tko bolji da se okupi ovih dana, nego doktori s dobrim vijestima?

Ono što imamo ovdje danas su svjedočenja mnogih liječnika i medicinskih znanstvenika iz svijeta, koji uspješno liječe i preveniraju Covid infekcije. Ono što vi imate su rješenja koja svi moraju čuti. To su dobra rješenja – uspješna, jednostavna i nisu skupa.

Nažalost, bilo je potrebno neko vrijeme da bi političari čuli dobre ljude poput vas. Ako imate različito mišljenje, nije ovih dana uvijek lako dobiti prostor u medijima. Ignoriranje dokaza mnogih objavljenih studija i ignoriranje stručnih medicinskih savjeta vas liječnika koji ste uspješno liječili tisuće pacijenata, bila je ogromna greška.

Od početka krize upozoravao sam javnost o neregularnostima koji se događaju. U jednu stvar sam siguran – ne možete liječiti nikoga pristranošću, strahom i kampanjom straha, ali možete dobrim namjerama i dobrom znanošću. Kao ljudi, moramo osigurati da su ljudska prava i prava pacijenata poštovana i zaštićena.

Građani Italije, Hrvatske, Europe i svijeta imaju pravo odabrati svoju terapiju i imaju pravo na informirani pristanak. Nikome se ne smiju uskraćivati zdravstvene informacije.

Što nam treba da bi završili ovu krizu? Dobra znanost umjesto politikanstva. Izbor umjesto prisile. Sloboda umjesto straha.

Moramo osigurati da su sve terapije i protokoli dostupni svima. Izbor mora postojati u svakoj ljekarni i u svakoj bolnici. Ja, kao član Europskog parlamenta, učinit ću sve u mojoj moći da informiram ostale članove Europskog parlamenta o tome što se dogodilo ovdje u Rimu. Volio bih vas pozvati da budete spremni svjedočiti ispred članova Europskog parlamenta u bliskoj budućnosti. Siguran sam da će mnogi biti zainteresirani. Osjećam da je to moja dužnost i moja obaveza.

Hvala vam puno na pažnji!”

Ivan Vilibor Sinčić
Back to top button