DeforestacijaParlamentRaznoSVETemeZaštita okoliša

Sinčić održao sastanak o deforestaciji s timom komesara Timmermansa

Deforestacija, a osobito ilegalna sječa šuma ogroman je problem za Hrvatsku. Upravo radi rješavanja tog problema europarlamentarni zastupnik Sinčić održao je sa suradnicima komesara Timmermansa, komesara za Europski zeleni plan, dana 14.4.2021. sastanak u Bruxellesu.

U uvodu Sinčić je objasnio kakva je teritorijalna pokrivenost Hrvatske šumama te kakvi su vlasnički odnosi nad šumskim površinama i šumskim zemljištem odnosno kakva je struktura Hrvatskih šuma d.o.o. koje upravljaju državnim šumama.

Sinčić je upozorio predstavnike Komisije kako je prema unutarnjoj reviziji Hrvatskih šuma za razdoblje 2004.-2015. došlo do ilegalne vanplanske sječe barem 1000 km2 šuma u vlasništvu države kojima ova kompanija upravlja. Radi se o konzervativnim brojkama o ilegalnoj sječi od oko 10 000 ha (100km2) godišnje tijekom 10 godina. Površina od 1000km2 veća je od površine nekih hrvatskih županija.

Također, Sinčić je upozorio kako je prirast zadnjih desetljeća umjetno povećan s oko 5 milijuna m3 na 7.5 milijuna m3 odnosno za 50%. U isto vrijeme je etat, količina drva koja se godišnje sječe, porastao sa oko 4 milijuna m3 na čak 6.4 milijuna m3 odnosno za više od 50%. I dok je toliki prirast virtualan, stvarna sječa, što je pokazala i gore spomenuta revizija, je mnogo veća od one prikazane na papiru.

Zastupnik je govorio i o apsurdu kako se nikad više šuma u Hrvatskoj nije sjeklo dok u isto vrijeme nikada nije bilo teže drvnim prerađivačima doći do sirovine, a zadnji takav je slučaj je onaj Požgaj grupe i otpuštanja nekoliko stotina radnika zbog kršenja ugovora o nabavi sirovine od strane Hrvatskih šuma.

Radi rješavanja problema drvne mafije i gole sječe naših šuma Sinčić je do sada održao niz sastanaka sa zastupnicima u Europskom parlamentu, službenicima Komisije i samim komesarima te udrugama i inicijativama civilnog društva, a u više navrata je govorio i u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici i na Odboru za zaštitu okoliša (ENVI).

Back to top button