Iz medijaKrški pašnjaciPoljoprivredaSVETeme

U drugim zemljama EU stoka normalno pase u šumama, a kod nas se to zatire

Portal Agroklub prenio je izjavu Euro parlamentarnog hrvatskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića o problematici krških pašnjaka.

Kao zamjenski član odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) govorio je u Europskom parlamentu o problematici krških pašnjaka, kojoj se drugačije pristupa u zemljama Europe i Hrvatskoj. Upozorio je da smo svi ista Unija, no s drugim pravilima, gdje bi trebala biti ista zajednička poljoprivredna politika, ali imamo drugačiju praksu.

Dok je u drugim zemljama Europske Unije s kršem i krškim pašnjacima, koje su mahom na Mediteranu, normalno da stoka pase u šumama, među stablima ili u grmlju, u Hrvatskoj se takav način uzgoja zatire. Ukazao je na problem politike Vlade, koja preko Hrvatskih šuma upravlja tim sustavom, koja loše upravlja šumskim zemljištem te opstruira poljoprivrednike.

U RH, naglasio je, ne postoji planirano gospodarenje zemljišnim resursima, jer je postojeća Agencija ukinuta. Nema strategije za razvoj krških pašnjaka, te je trenutno u fazi pošumljavanje i livada s alpskim borom. Naglasio je da se u Hrvatskoj krški predjeli protežu od Samobora pa sve do Konavala, što je prostorveći od Slavonije i predstavlja veliko bogatstvo za razvoj poljoprivrede, i to one ekstenzivne iekološke, koja je budućnost.

Originalni članak pročitajte ovdje.

Back to top button