Deklaracija za kunuHrvatskaIz medijaSVEUncategorized

Euro u Hrvatskoj: Mnogi se osjećaju prevarenima i izdanima

“Bio je to potpuno pogrešan potez koji je nametnuo hrvatski politički establišment. Naš premijer nije ništa drugo nego marioneta bruxelleskog establišmenta, i to nije samo u slučaju eura.”

Hrvatska je 1.1.2023. uvela euro kao svoju službenu valutu, većina političara u Hrvatskom saboru ali i u Europskom parlamentu podržala je taj potez, međutim ne i europarlamentarac i predsjednik stranke Ključ Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić. Britanski Express upitao je Sinčića zašto je protiv eura u Hrvatskoj i zašto smatra da je vlastita valuta za Hrvatsku bolje rješenje. 

Bio je to potpuno pogrešan potez

“Bio je to potpuno pogrešan potez koji je nametnuo hrvatski politički establišment. Naš premijer nije ništa drugo nego marioneta bruxelleskog establišmenta, i to nije samo u slučaju eura”, rekao je Sinčić. 

Pobornici uvođenja eura navode kako će Hrvatska iskoristiti pogodnosti zajedničke valute i veze s Europskom središnjom baknkom, kako će se olakšati poslovanje, ali i ukloniti gnjavaža kod mijenjanja valute za Hrvate koji odlaze u inozemstvo i za brojne turiste koje svake godine posjete Hrvatsku. Sinčić međutim smatra da Hrvatska i da je htjela euro nije bila spremna jer su primanja radnika 2 do 3 puta manja nego na Zapadu. 


“Mnoge stvari su poskupjele preko noći. Jako je kaotično. Mnogi se osjećaju prevarenima, šokiranima i izdanima”, rekao je Sinčić te dodao kako je to samo kratkoročni učinak. 

Euro može koristiti Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, ali nije korist za Hrvatsku.

“Euro ima mnogo veće probleme jer ne možete staviti toliko različitih ekonomija u jednu monetarnu zonu. Neki će imati koristi na štetu drugih. Euro može koristiti Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, ali nije korist za Hrvatsku. Naše gospodarstvo je drugačije i potrebna nam je drugačija monetarna politika od tih zemalja da bismo se razvijali,” zaključio je Sinčić. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button