HrvatskaKulturna baštinaSVETemeTeren

Sinčić i Kajkić na Vinkovačkim jesenima: “Vinkovci imaju ogroman potencijal i bogatu povijest”

Nakon nedavne izložbe u zgradama Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu, o bogatoj povijesti vinkovačkog kraja, Sinčić je posjetio Vinkovce na tradicionalnim 57. Vinkovačkim jesenima.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić posjetio je 57. Vinkovačke jesen. Posjet Vinkovcima, dogodio se odmah nakon što se u zgradama Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu održala izložba u Sinčićevoj organizaciji o povijesnom značaju Vinkovca kao prvog grada u Europi. Brojni dokazi, artefakti i nova nalazišta govore nam o dugom kontinuitetu života i kulture na ovim prostorima, odnosno ukazuju nam na prvu modernu civilizaciju u Europi.

Naime, dok je još Europa sjeverno od Alpa i Karpata bila prekrivena snijegom, na ovim prostorima oko Dunava do Jadranskog mora razvijala se kultura s ujednačenim jezikom, tradicijom, znanjem i vjerovanjem, a jedan od glavnih i najvećih tadašnjih gradova bili su upravo Vinkovci. Konvencionalna historiografija na temelju jednog izvora tvrdi da su se Hrvati doselili u stoljeću 7. na Balkan, a da su nativne Ilire istisnuli na jug, međutim nova genska istraživanja na području haplogrupa ukazuju nam da većina modernih stanovnika Balkana ima genske istovjetnosti, što implicira da se stanovništvo na ovim prostorima nije previše mijenjalo, odnosno da su starosjedioci i dalje tu. To bi značilo da su Iliri nastavak tadašnje predantičke civilizacije, a Hrvati nastavak Ilira, što nam daje puno bogatiju i moćniju povijesnu vrijednost, a samim time i potencijal revitalizacije starih kultura i razvoja turizma.

Sinčićev lokalni asistent i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Vinkovca, Goran Kajkić kazao je kako će se uz razvoj i borbu protiv korupcije, zalagati i za to da Vinkovci dobiju svoje povijesno priznanje i značaj, te tako popularizirati grad na svjetskoj sceni i tako privući velik broj posjetitelja, a grad učiniti boljim mjestom za život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button