HrvatskaSVETeme

Plenković pokazao totalitarno lice kakvog se ne bi postidio ni njegov uzor Staljin

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Ključ Ivan Vilibor Sinčić kritizirao je novi Zakon o izbornim jedinicama, kazavši kako je HDZ potvrdio svoju autokratsku ideologiju.

“Prijedlogom novog Zakona o izbornim jedinicama HDZ je potvrdio svoju autokratsku ideologiju, a Plenković pokazao totalitarno lice kakvog se ne bi postidio ni njegov politički uzor J. V. Staljin,” rekao je Sinčić te dodao da o izbornim jedinicama ta antidemokratska politička organizacija nikad ne bi raspravljala da im nisu prije nešto više od godinu dana zaprijetili rušenjem izbornih procesa.

Plenković pokazao totalitarno lice kakvog se ne bi postidio ni njegov politički uzor J. V. Staljin

Vidljivo je iz odluke Ustavnog suda o ukidanju starog zakona da je ključni potez bio prijava Ivana Vilibora Sinčića kao građanina na temelju kojeg je domino efektom došlo do javne rasprave o izbornim jedinicama. Na žalost političkog života Hrvatske ispada kako nitko od oporbe nije prepoznao ovu temu kao esencijalnu temu za oporavak društva i države.

Sinčić je istaknuo da ovaj prijedlog zakona koji je iznijela pravomoćno osuđena zločinačka organizacija kojoj treba (i svakoj drugoj pravomoćno osuđenoj) zabraniti kandidiranje na izborima, ne rješava bitne izazove, već samo maskira postojeće stanje. Registar birača nije u skladu s popisom stanovništva jer je teoretski nemoguće da birača imamo skoro kao i stanovnika.

“Zašto se ostavlja mogućnost da se stanovnik Dubrovnika (na primjer) kandidira u Sisku i 4 godine ne zastupa interese Siska, kao što skoro ni jedan zastupnik i ne zastupa regionalne interese? Zašto se stanovniku Istre po istom modelu ograničava glasanje za kandidata koji se već kandidirao u Karlovcu? Koje je logičko objašnjenje postojanja baš 10 izbornih jedinica, a ne npr. 5 ili samo 1”, upitao je Sinčić.

Koje je logičko objašnjenje postojanja baš 10 izbornih jedinica, a ne npr. 5 ili samo 1?

Novi prijedlog Izbornih jedinica

Ako je Ustavni sud naložio zakonodavcu da svim građanima omogući ostvarenje jednakog biračkog prava i ako je Ključ Hrvatske podnio Ustavnom sudu podnesak za ukidanje 12. Izborne jedinice nacionalnih manjina, zašto je omogućeno da određena grupa građana zastupnika u Saboru izabere s nekoliko stotina glasova, dok je drugoj za ostvarenje istog prava potrebno nekoliko tisuća glasova ili 10 puta više? Zašto je jedan glas 10 puta snažniji od nekog drugog? Sve su to pitanja koja ostaju neodgoverna.

“O svemu tome i još mnogim bitnim odrednicama najvažnijeg zakona u političkom sustavu države zločinačka organizacija nije namjerno vodila računa jer znaju da tada njih nema na političkoj karti. Ovo je krojeno samo za HDZ, ne i za demokraciju ili za birače”, zaključio je Sinčić.

Ovo je krojeno samo za HDZ, ne i za demokraciju ili za birače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button