HrvatskaIz medijaSVE

Sinčić: HDZ-u je istekao rok još 2000. godine

Nakon skupljanja vrijednog iskustva tijekom rada kroz Hrvatski sabor i sada kroz Europski parlament, Sinčić vjeruje kako je moguće poraziti HDZ ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Ključ Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić u posljednjem intervjuu je izjavio kako se sprema po prvi put preuzeti izvršnu funkciju u Hrvatskoj, i to u svojoj domicilnoj Karlovačkoj županiji. Nakon skupljanja vrijednog iskustva tijekom rada kroz Hrvatski sabor i sada kroz Europski parlament, Sinčić vjeruje kako je moguće poraziti HDZ ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.

“Toj stranci je istekao rok još 2000. godine. Međutim, uspijevaju zbog političkog sustava s izbornim jedinicama koje su dugo bile protuustavne”, istaknuo je Sinčić. Podsjetimo, Sinčićeva stranka Ključ Hrvatske prijavila je Ustavnom sudu izborne jedinice, nakon čega je Ustavni sud od Vlade i Sabora tražio da izglasaju izmjene izbornih jedinica. Osim toga, Sinčić napominje da HDZ nije nepobjediv, te da ga u realnosti podupire tek 15% stanovništva. S obzirom na to da je izborna izlaznost redovno mala, odnosno iznosi svega 50% ukupnog broja birača, HDZ-ova podrška raste na 30% i oni se uz pomoć “žetončića” održavaju na vlasti.

Sinčićeva stranka Ključ Hrvatske prijavila je Ustavnom sudu izborne jedinice, nakon čega je Ustavni sud od Vlade i Sabora tražio da izglasaju izmjene izbornih jedinica.

Ivan Vilibor Sinčić suprotstavio se planovima globalista u EP.

Izborni sustav koji bi bio idealan je za Sinčića “takav po kojemu bi cijela zemlja bila jedna izborna jedinica.” U tom slučaju dolazilo bi do manjeg propadanja glasova, a do sada je na izborima znalo propasti i do četvrtine glasova jer se glasalo za liste koje ne bi osvojile mandat.

Osim toga, prava, poštena i efikasna demokracija podrazumijeva i implementaciju mehanika direktne demokracije. Sinčić naglašava da to ne znači da bi se sve odluke trebale donositi direktno od strane građana, nego bi po švicarskom modelu trebalo održavati desetak nacionalnih referenduma godišnje na kojim bi se odlučivalo o svemu i svačemu, od jako važnih tema do manje važnih. Uz implementaciju elektroničkog glasovanja, demokracija u Hrvatskoj može doživjeti procvast, a stranke poput HDZ-a i SDP-a mogu doživjeti propast.

Uz implementaciju elektroničkog glasovanja, demokracija u Hrvatskoj može doživjeti procvast, a stranke poput HDZ-a i SDP-a mogu doživjeti propast.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button