AntikorupcijaHrvatska poštaPravosuđeSVETeme

Sinčić došao u posjed konačne pravomoćne presude bivšem direktoru Hrvatske pošte Robertu Jukiću

U sklopu svoje kampanje borbe protiv korupcije Ivan Vilibor Sinčić je nakon mnogo obstrukcija došao u posjed pravomoćne presude protiv nekadašnjeg svemoćnog direktora Hrvatske pošte(HP) Roberta Jukića.

Robert Jukić je obnašao dužnost direktora Daruvarske pivovare u periodu 2005.-2008. godine, kada ju je uspješno odveo u stečaj. Godine 2008. Sanaderova Vlada ga imenuje za člana Uprave HP pa nakon par mjeseci i za Predsjednika Uprave HP. U javnosti je tada prikazan kao uspješan gospodarstvenik besprijekorne poslovne prošlosti . Tek sada nakon trinaest godina doznajemo da je Robert Jukić počinio kaznena djela neposredno prije dolaska u Hrvatsku poštu za koja je I pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu . Počinjena kaznena djela su iz područja gospodarskog kriminaliteta, a odnose se na oštećenje državnog proračuna – šverc alkoholnih pića.

Postavlja se pitanje kako je u normalnom društvu moguće imenovati kadar ovakve prošlosti na mjesto Predsjednika Uprave tvrtke od 11.000 zaposlenih sa cca 1,7 mlrd. kn godišnjih prihoda!?

Normalno, Robertu Jukiću su dane odriješene ruke da prvenstveno po vlastitim kriterijima odabere vlastiti novi direktorski kadar, uz istovremenu slobodu da tjera zastarjeli poštanski kadar . Čak je i Sanader prigovarao kad je odjednom dovedeno 30-tak novih direktora. Bezuspješno jer su Ratko Maček kao pokrovitelj i Ivan Jarnjak kao zaštitnik glatko obranili ovog svog štićenika. Mainstream mediji sa obilnim donacijama od cca 15 milijuna kuna godišnje slavili su uspjehe Roberta Jukića. Svima bitnima je odgovarala takva situacija.

Nakon 5 godina vođenja Hrvatske pošte, bilježe se u DORH-ovim evidencijama desetine kaznenih prijava za razne radnje, pad poslovnog udjela HP na tržištu od preko 35% , nekretnine prodane ili opterećene hipotekama , poskupljenje poštanskih usluga i brojne druge teškoće. Robert Jukić je često bio prokazivan od strane zviždača iz Hrvatske pošte poput Sonje Vlahek i Claudije Čović dok mu je hrvatski pravosudni sustav omogućio da se s njima okrutno obračunava.

Pitamo se kakve su uopće reference potrebne za biti Predsjednik Uprave u javnom sektoru :

– kriminalna prošlost

– tvrtke u stečaju iza sebe

– moćni jataci iza leđa

– apsolutna lojalnost

Sljedeće pitanje više nije političko pitanje nego egzistencijalno :

Ako takav kadar upravlja javnim sektorom koji treba biti generator gospodarskog rasta i razvoja cijele RH, koliko nam je još ostalo do kraja?

Potpune dokumente možete pogledati ovdje:

Back to top button