AntikorupcijaBrodogradnjaSVETeme

Sinčić HBOR-u: Prekinite s kriminalnim praksama

U pismu koje je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić uputio HBOR-u 16. srpnja 2019. godine, zatraženo je da se prekine davanje novca poreznih obveznika tvrtki Brodosplit. Tvrtka Brodosplit je privatizirana 2013. godina, a po Programu restrukturiranja trebala je proizvoditi 6-7 brodova godišnje. Unatoč tome što brodovi nisu bili građeni, država je iz godine u godinu iz proračuna upumpavala novac u Brodosplit.

Nadalje, kod procesa restrukturiranja EU je kao antikorupcijsku mjeru propisala da 40% troškova restrukturiranja mora podnijeti vlasnik. Tomislav Debeljak, koji je postao novi vlasnik Brodosplita, ne da nije sudjelovao u troškovima kako je dogovoreno, već je od države uzimao subvencije, a onda taj novac trošio nenamjenski što predstavlja kazneno djelo subvencijske prevare.

Ovakva praksa nastavila se i nakon programa “restrukturiranja” upravo preko HBOR-a. Upravo zato je Sinčić od HBOR-a zatražio da prekinu s kriminalnim praksama i malverzacijama oko stupnja gotovosti brodova i zatražio da se temeljito promijeni odnos prema trošenju proračunskog novca, a odgovorni da budu sankcionirani za što je već podnio adekvatne kaznene prijave.

Ovdje možete pogledati dopis:

Back to top button