AntikorupcijaHrvatskaSVETemeTeren

Sinčić o pismu radnika Rafinerije nafte Sisak: Namjere Vlade i uprave su kriminalne i izdajničke

Europarlamentarnom zastupniku i predsjedniku Živog zida obratili su se pismom radnici rafinerije u Sisku. Sinčiću od samih početaka prati problematiku INA-e te je odlučno komentirao:

“Još od 2014. godine upozoravam na situaciju u Rafineriji nafte Sisak i na sve moguće načine sam pokušao od hrvatskih institucija saznati što su im prave namjere sa Rafinerijom i radnicima. Pokazalo se da su te namjere kriminalne i izdajničke. S kolegama sam čak bio napravio i nekoliko tribina na kojima se čula struka, ali i zviždači i sindikalci kojima sam htio pomoći da se njihov glas čuje i na nacionalnoj razini.Također sam prisustvovao nekoliko prosvjeda radnika i održao više konferencija od čega zadnje konferenciju ispred Rafinerije sa najpoznatijom hrvatskom zviždačicom gosp. Vesnom Balenović.

Pisao sam Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i slao zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću vezano za lažirana izvješća od strane mađarske tvrtke MOL. Na nadležnim saborskim odborima, prilikom dolazaka po potporu kandidata za ministre odnosno prilikom redovite sjednice, suočio sam Darka Horvata i Tomislava Ćorića s činjenicama i člancima objavljenima u tjedniku Nacional koji jasno ukazuju kako uprava krivotvori financijske izvještaje Rafinerije nafte Sisak(RNS) kako bi je mogla prikazati neprofitabilnom i stoga zatvoriti. Nitko ništa o tome nije znao niti su pokazali zanimanje. Posvetio sam velik trud kako bih pronašao nadležnu instituciju koja bi ispitala takve navode i utvrdila pravo financijsko stanje RNS. Iz Državnog ureda za reviziju uputuli su me na Državno odvjetništvo. I tako već nekoliko godina moja prijava stoji u odvjetništvu u Velikoj Gorici i čeka postupanje tamošnjih službenika. Zadnji izgovor im je da zbog korone ne mogu na teren.

Kako 2014. tako i sada 2020. godine radnici imaju moju podršku, a kriminalna uprava, Vlada i pohlepni MOL će kad-tad odgovarati za uništenje INA-e.”

Postaje jasno da država koja izvozi drvo, a uvozi namještaj odnosno ona koja kraj vlastitih rafinerija izvozi naftu, a uvozi naftne derivate nije ništa drugo nego ekonomska kolonija.

Pismo radnika prenosim u cijelosti:

“Poštovani,

riječ je o masovnim otkazima u sisačkoj Rafineriji nafte, s 1. listopadom 2020., iako je premijer Plenković obećavao da se Rafinerija u Sisku neće zatvoriti te da će radnici ostati raditi u novom industrijskom centru i biorafineriji u Sisku.

Dok ministar Ćorić daje izjave o otkupu dionica Ine od MOL-a, istovremeno hrvatski članovi Uprave Ine složili su liste za otkaze.  Sada, dan prije 1. listopada, za kad su najavljivani otkazi, predstavnici tri Sindikata potpisali su Dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su radnicima bez statusa branitelja ukrali 45% otpreminina koje su im bili zajamčene po Kolektivnom ugovoru.

Sve su to laži Plenkovića, Ćorića i Jasne Pipunić, predsjednice SING-a i članice NO-a Ine kao predstavnice radnika, te svih onih koji su u zadnje vrijeme uvjeravali hrvatsku javnost da su otpremnine veće od hrvatskog prosjeka 60%.

Te otpremnine neće nikoga spasiti nakon otkaza ali bi trebale pomoći da se prebrodi taj prvi šok ostanka bez posla. Mnogi radnici s liste za otkaz imaju malu djecu, neki i bolesnu, mnogi su u stambenim kreditima, većina je oboljela u toj Rafineriji, a sad pored otkaza im hoće smanjiti otpremnine u zadnji tren, od 30%-60%.

Uglavnom se hrvatska Vlada u suradnji s Molom hoće riješiti 250 radnika za sitne novce da bi Uprava, menadžeri, direktori i upravitelji pogona na tome zaradili ogromne iznose koji su poslovna tajna.

Radnici Ine koja je u hrvatski proračun samo po stavki dividende za 2018. godinu uplatila 560 milijuna kuna, a za 2019. 279,2 milijuna kuna. O svim ostalim uplatama kroz poreze, prireze, za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i tko zna još kakve sve ne stavke, milijarde su u pitanju. Sve su to stvorili radnici te Ine.

Izađite na teren i provjerite priču kod – ministra Ćorića, premijera Plenkovića, sindikata, članice Nadzornog odbora iz kvote radnika Ine Jasne Pipunić, Davora Vuića iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak i direktora Rafinerije Sisak Damir Butkovića, te istražite zašto se na ovaj način gasi sisačka Rafinerija te bez kriterija daju otkazi njenim radnicima.

Lijep pozdrav,

radnici Rafinerije nafte Sisak

PODRŽIMO RADNIKE RNS DA SE IZBORE ZA BOLJU BUDUĆNOST SVIH RADNIKA INE:

www.facebook.com/radniciine/

“Prozivamo predsjednika Vlade Republike Hrvatske i njegovu lažovsko – lopovsku stranku HDZ za skoro 250 otkaza u Rafineriji nekada nafte Sisak. Nikada nismo vjerovali niti jednoj Vladi pa tako ni ovoj. Znali smo da svi lažu. Hrvatski članovi uprave Ine su se složili s ovim činom izdaje sisačkih radnika, interesa ovoga grada i ove države. Nećemo nabrajati koliko su do sada ubili radnih mjesta i uništili tvornica u našem gradu jer je to opće poznata stvar. Ovo je jedan od zadnjih čavala u lijes nekada znan kao Sisak. Sisak, jedan od najjačih industrijskih centara ne samo Hrvatske. Prozivamo i pozivamo sve saborske zastupnike iz naše izborne jedinice da rade svoj posao. Ne stranačko poslušnički već onaj za koji su ih građani izabrali. Pozivamo sve novinare da poprate ubijanje jednog grada. Podržavamo mi borbu uzgajivača krava i Kraša ali bilo bi zgodno da netko reagira i na ovo što se upravo odigrava u Sisku ili je Sisak manje bitan od Zagreba ili Osijeka?

Back to top button