Krški pašnjaciPoljoprivredaSVETeme

Sinčić održao sastanak s komesarom Januszom Wojciechowskim o razvoju prostora hrvatskih krških pašnjaka

U utorak 12. siječnja 2021. europarlamentarac Sinčić održao je online sastanak s Januszom Wojciechowskim – komesarom za poljoprivredu. Sastanku su prisutstvovali i Ivan Tešija iz udruge hrvatskih krških pašnjaka i profesor Jozo Rogošić.

Komesaru su preko dijaloga i prezentacije prenijete informacije te je zatraženo njegovo posredovanje u rješavanju nagomilanih problema koje muče hrvatske krške pašnjake, a hrvatska vlast ih ne želi i ne zna riješiti. Glavnina hrvatskih problema nastaje zbog nepotrebnog sukoba poljoprivrede i šumarstva oko zemljišta, a svemu tome doprinosi loša politika Hrvatskih šuma koje ne dozvoljavaju razvoj stočarstva na stoljetnim pašnjacima nad kojim su nedavno stekli pravo upravljati.

Posebno su istaknute problematike dvostrukih standarda jer dok jedna Španjolska i druge mediteranske zemlje uspješno kombiniraju i razvijaju ovakve ruralne prostore i može se vidjeti stoka koja pase ispod i između stabala dokazujući tako sinergiju ekonomije i ekologije u Hrvatskoj vlasti čine sve da to onemoguće, da otjeraju stočare, a pašnjake prepuste korovu i makiji.

Posebno su istaknuta rješenja i prednosti koje omogućava ovakav neintenzivan uzgoj stoke: stvaranje prihoda i zadržavanje stanovništva u ruralnom prostoru, očuvanje prostora od požara, zaštitu okoliša, dobrobit životinja te naseljavanje prostora hrvatskih krških pašnjaka kao jedne od vanjskih granica EU.

Komesar Wojciechowski prepoznao je ovakav model poljoprivrede kao održiv, u skladu s odredbama o dobrobiti životinja te sa Europskim zelenim planom te najavio skupljanje dodatnih informacija i djelovanje. Također, najavio je kako bi možda trebalo redefinirati što je to pašnjak, a što šuma. Problematiku hrvatskih krških pašnjaka izložit će na tijelima i pri izradi budućeg pravnog okvira spomenuvši kako je problem iznesen u pravo vrijeme jer se upravo redefinira europska poljoprivreda, a države moraju donijeti, na temelju smjernica Komisije, nacionalne strateške planove do kraja godine.

Back to top button