Javno zdravljeSVETemeVoda za sve

Sinčić zahtjeva od HZJZ podatke o posljedicama zagađenja rijeke Raše

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić posjetio je u Istri općinu Rašu te je na poziv stanovnika obišao područje rijeke Raše koja trpi iznimna zagađenja nezbrinutih otpadnih voda. Tom je prigodom obećao stanovnicima Raše i Labinštine učini sve što može kako bi ubrzao rješavanje tog problema. Naime, stanovnici su naglasili veliki problem obolijevanja od raznih oblika tumora.

Prvi korak koji je Sinčić poduzeo jest upit Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kojeg citiramo u cijelosti.

„Od karcinoma u Hrvatskoj godišnje oboli oko 23.000 ljudi, a umre njih oko 11.000. Svjetsko istraživanje objavljeno 2019. u koje su bili uključeni i podaci više od 220.000 hrvatskih bolesnika pokazuje da je Hrvatska po preživljenju kod većine karcinoma u donjoj polovici ljestvice europskih zemalja.

Po nekim podacima Istra je u samom vrhu po broju oboljelih od raka u Hrvatskoj. U pojedinim dijelovima Istre, primjerice na Labinštini, svaka druga osoba ima neki oblik raka pa praktički nema obitelji koja nema člana oboljelog od te zloćudne bolesti.

Slijedom navedenog molim Vas da mi dostavite statističke podatke o broju umrlih na području Raše i cijele Labiništine u zadnjih deset godina te koliko od ukupnog broja umrlih ima umrlih od karcinoma.

Također Vas molim podatke o broju alergija na istom području u zadnjih deset godina te koliko je djece od ukupnog broja oboljelih od alergija.“

Sve dobivene podatke europarlamentarac Sinčić iskoristiti će kako bi podigao svijest o problemu zagađenja pitke vode na području Labinštine, ali i cijele Hrvatske te kako bi u konačnici zajedno sa stanovnicima riješio problem i podignuo kvalitetu života na tom području.

Back to top button