HrvatskaOdboriPoljoprivredaSVETemeTeren

Nekontrolirani uvoz robe upitne kvalitete šteti domaćim proizvođačima lavande

Lokalni asistent Ivana Vilibora Sinčića, Goran Kajkić, posjetio je gospodarstvo Tihomira Ćorluke koji se bavi uzgojem lavande na Slavonskim poljima. Jedan od najvećih uzgajivača ove biljke u Slavoniji njegov je OPG Vukovarska Lavanda.

Jedan od najvećih problema koji guši domaću proizvodnju i lokalne OPG-ove upravo je nekontrolirani uvoz robe sumnjive kvalitete, stoga se lokalni asistent Ivana Vilibora Sinčića, Goran Kajkić, uputio u posjet lokalnom slavonskom OPG-u.

Kajkić je posjetio gospodarstvo Tihomira Ćorluke koji se bavi uzgojem lavande na Slavonskim poljima. Njegov OPG Vukovarska Lavanda jedan je od najvećih uzgajivača ove biljke u Slavoniji. Tihomir Ćorluka je kroz razgovor istaknuo najveću prepreku s kojom se susreću u svojoj proizvodnji – a to je nekontrolirani uvoz lavande upitne kvalitete. Zamolio je Kajkića da prenese europarlamentarnom zastupniku Ivanu Viliboru Sinčiću da unutar AGRI odbora iznese ovu problematiku, kako bi se skrenula pažnja na naše proizvošače i pronašlo rješenje za problem koji ih guši.

Treba naglasiti da OPG Vukovarska Lavanda uzgaja 100% ekološku lavandu za što posjeduje sve potrebne certifikate, te su, osim uzgajivača, i proizvođači gotovih proizvoda od lavande. Napominju kako imaju u planu širiti svoju proizvodnju, ali plasman gotovih proizvoda je upitan upravo zbog uvoza nekvalitetne jeftinije lavande. 

“Izuzetno je bitno da se izborimo kako bi zaštitili naše domaće proizvođače, osigurali im sigurno tržište za plasman njihovih proizvoda, zaustaviti uvoz loše robe, a sve u konačnici kako bi našim građanima pružili kvalitetne i domaće proizvode s kontroliranim uzgojem,” istaknuo je Kajkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button