Javno zdravljeLjudska pravaNeionizirajuće zračenjeSVETeme

Akcijski plan Komisije za 5G u Europi ne predstavlja pravnu obavezu uvođenja 5G tehnologije za zemlje članice

Drugo pismo JLRS-ima

Ivan Vilibor Sinčić je, u suradnji s Udrugom HUZEZ, poslao novi dopis prema svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, a s ciljem upozoravanja i informiranja istih o aktualnim zbivanjima oko zakonodavstva i tumačenja zakonskih tekstova u svezi 5G tehnologije i njene upotrebe na području EU.

Naime, na neformalnom sastanku ministara prometa, u Tallinnu 2017., donesena je Deklaracija (Ministerial Declaration) i plan koji predviđa da se do kraja 2020 g. 5G tehnologija uvede u jedan grad u svakoj od članica. U odgovoru na zastupničko pitanje Sinčića upućenog Europskoj Komisiji o pravnom statusu tog dokumenta, Komisija navodi kako daje podršku Akcijskom planu za 5G, ali da on ne predstavlja pravnu obavezu za zemlje članice. Drugim riječima, odluku o uvođenju 5G infrastrukture samostalno donose jedinice lokalne samouprave, ukoliko za to postoji interes teleoperatera, gospodarskih subjekata i građana.

Važno je napomenuti, a što je istaknuto i u dopisu, kako je 5G nova tehnologija, čiji učinci na zdravlje i okoliš nisu još istraženi. Teleoperateri često pokušavaju oduzeti JLS-ima pravo utjecaja na određivanje lokacija za bazne stanice, kao i mogućnost ispunjavanja te zakonom propisane obaveze“, rekao je Sinčić.

U svom dopisu Sinčić je čelnicima jedinica lokalnih samouprava poručio sljedeće:

Vjerujem da ćete, kao odgovorni čelnici JLS iskoristiti svoja prava i obaveze propisane Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i da nećete prihvaćati uvjeravanja kako su određeni korporativni interesi iznad njih. Također vjerujem da ćete, kod donošenja odluke o uvođenju 5G u svojim sredinama, uzeti u obzir kako dobrobiti koje donosi ta tehnologija, tako i moguće rizike, odnosno činjenicu da njezini dugoročni učinci na zdravlje i okoliš još nisu znanstveno istraženi i pažljivo procijeniti da li Vam je potrebno ili ne žuriti s njezinim uvođenjem. Pretpostavka da 5G neće imati štetnih učinaka temelji se na procjeni samoizabrane privatne nevladine udruge iz Njemačke, koja djeluje pod nazivom Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP)“.

U srpnju 2020., Europska Komisija je svom savjetodavnom Znanstvenom odboru za zdravstvo, okoliš i nastajuće rizike (SCHEER) dala mandat za izradu procjene mogućih zdravstvenih rizika, povezanih s izloženošću 5G tehnologiji, a njihova procjena se tek očekuje.

Dopis je u cijelosti dostupan i možete ga pročitati ovdje: EUROPARL_dopis_5g tehnologija_IvanViliborSincic

Back to top button